la Tomba del Sitjar

Emblemàtica cavitat de Camprodon, actualment gairebé curullada per les deixalles abocades.

La Tomba d'en Sitjar és una cavitat emblemàtica del Ripollès, al terme municipal de Camprodon. Amb -54m de fondària, està estructurada en un pou de 18m en forma d'un preciós i perfecte el·lipsoide, que acaba en un replà i continua en una rampa que, a -30m ens aboca a la vertical que ens duu fins a la cota -54m.
Actualment no és possible passar del primer replà a causa de la grandiosa quantitat de deixalles de tot tipus que des de la cota -10m van omplint la cavitat. A partir d'aquesta cota fem el descens recolzant-nos en la "paret" de brossa compactada, i un cop a la base del pou ens trobem al bell mig de la plataforma de runes i deixalles que ens deixen entreveure la continuació cap a la rampa descendent.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Camprodon
  • Comarca: Ripollès
  • Unitat: Alta Garrotxa
  • Recorregut: 65 metres
  • Desnivell: 54 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2020-01-22 06:39:04

Situació

Carregant mapa...


Al coll del Sitjar, al N de la casa del mateix nom. L'accés es pot fer des de la pista que comença al càmping Vall de Camprodon (abans d'arribar a Camprodon), passa per sota el llogarret de Creixenturri i s'enfila fins el coll del Sitjar. L'avenc es troba per damunt de l'encreuament de pistes i a poca distància d'un abeurador.

Història


La primera cita de la cavitat apareix al Catàlech (1897) de Font i Sagué, sense donar dades, i que juntament amb Cèsar August Torras havia estat a la boca el 23 de setembre de 1896, tot lamentant no poder baixar per no portar material. També apareix al Recull (1908) de Faura i Sans. C.A. Torras a la seva obra El Pirineu Català (1923) també en fa esment tot dient que sembla de molta profunditat.
La primera exploració sembla va ser la portada a terme per membres del Club Excursionista Pirenaic (Barcelona) amb companys de la seva delegació a Ripoll el dia 29 de juny de 1956, fent l'exploració completa i la topografia.
Durant anys s'havia fet servir de canyet i posteriorment també d'abocador de tot tipus de deixalles. En algun moment la boca va ser tapiada amb maons, però posteriorment es va practicar un forat per continuar llençant escombraries.
Amb l'objectiu de conscienciar sobre la greu problemàtica dels abocaments contaminants, el Departament d'Ecologia i Protecció del Medi Subterrani de la Federació Catalana d'Espeleologia va convidar als clubs catalans federats a la jornada de neteja de l'avenc, comptant amb el suport de l'Ajuntament de Camprodon, el Grup de suport de muntanya dels Agents Rurals, l'ADF Catllar-Montgrony i Protecció Civil de Ripoll.
L'acció es va portar a terme els dies 22 i 23 d'octubre de 2011. Tothom va esforçar-se de valent i aconseguiren extreure uns 200kgs aproximadament de deixalles.

Topogràfics

topo 0: la Tomba del Sitjar
topo 1: la Tomba del Sitjar

Fotos

foto 0: la Tomba del Sitjar
foto 1: la Tomba del Sitjar
foto 2: la Tomba del Sitjar
foto 3: la Tomba del Sitjar
foto 4: la Tomba del Sitjar

Bibliografia

  1. Borràs, J.; Miñarro, JM; Talavera, F. (1980).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 4: 297 pp. Ed. Políglota. Barcelona.
  2. Cutrina, G. (1956).- “Avenc de la Tumba del Sitjar”. Cordada (18): 17. Ed. J.Mª Armengou (Barcelona).
  3. Valles, J. de (2009).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 3: 381 pp. Espeleo Club de Gràcia / Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.
  • Actualització de dades i fotografies extretes del blog: espeleobloc.blogspot. Apunt del 26-10-2011: Jornada de neteja a la Tomba del Sitjar

Copyright © Espeleoworld 2023.