Sortirem del Cogul per la part N del poble, seguint en direcció E per una carretera local, als 225 metres arribem a una cruïlla, per l'esquerra ens portaria a Castelldans, haurem de seguir a la dreta per la pista asfaltada que es dirigeix a Albagés. Després de recórrer 480 metres, a l'esquerra, trobarem l'aparcament i el Centre d'Interpretació de la Roca dels Moros, des d'aquest punt cal seguir la pista durant 3 quilòmetres i desviar-nos a la dreta per una pista que creua el riu Set, un cop creuat el riu en la cruïlla cal seguir a la dreta i passar pel costat de la granja del Santiago, des de la granja seguirem la pista principal, després de recórrer 2 quilòmetres a la dreta trobarem la instal·lació d'una antena amb placa fotovoltaica, cal seguir 700 metres més endavant i aparcar en un eixamplament de la pista. Uns metres més endavant a la dreta trobem una pista que baixa a uns camps d'oliveres, caldrà baixar al següent camp d'oliveres on trobarem novament una pista que ens baixarà fins la roca on a la cara N hi ha la balma.
Carregant mapa...
Es tracta d'una balma obrada amb una amplada d'uns 20 metres i poc més de 5 metres de fons, amb una alçada d'uns 2 metres a la porxada, mentre que al fons no fa més de 0,80 metres d'alt. L'interior es troba totalment compartimentat amb murs de quasi mig metre de gruix, en una de les estances hi trobem una construcció amb volta de canó. A l'exterior hi ha restes de construccions que s'han modificat amb el temps, reaprofitant la pedra d'anteriors construccions.
Coneguda i utilitzada des de temps immemorial. Actualment és emprada de cabana. Ja apareix citada per Pascual Madoz el segle XIX, en el Diccionario Geográfico-Estadístico-Histórico de España y sus posesiones de Ultramar , mentre que a la pàgina 24 la cita com la Cova al situar-la com a límit amb el terme d'Albagés , a la pàgina 459 la denomina com la Coba al referir-se com a terme dintre de la jurisdicció del Cogul.
Encara no hi ha comentaris.
Sigues el primer en compartir la teva experiència!
Encara no hi ha exploracions registrades.
Registra la teva visita a aquesta cova!
Esquerda Ribes, Mateu (2004).-”La cova de les Creus, la cova de la Pujola i el despoblat de la Cova al terme de Cogul”. <em>IV Trobada d'Estudiosos de la Comarca de les Garrigues </em>. 35-56. Les Borges Blanques. Madoz, Pascual (1895) "Articles sobre el Principat de Catalunya, al Diccionario Geográfico-Estadístico- Histórico de España y sus posesiones de Ultramar (Vol.I): 24-459 Curial. Barcelona. Totes les dades, coordenades topografia i fotografies han estat facilitades per Arcadia Cabanas i Francesc Rubinat (ERE-CEC).