l'Espluguell

Cova de 77 metres de recorregut a la Serra de Lleràs.

L'entrada de forma triangular i de grans dimensions, presenta restes d'antigues edificacions que actualment s'han habilitat com a corrals. La galeria d'orientació NNO, es troba ocupada per un caos de blocs, després del qual existeix un amfiteatre d'argiles i colades on bruscament acaba la cavitat.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Conca de Dalt
 • Comarca: Pallars Jussà
 • Unitat: Serra de Lleràs
 • Recorregut: 77 metres
 • Desnivell: 20 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-12-09 15:50:10

Situació

Carregant mapa...


Per arribar a aquesta cova, deixarem el vehicle a Serradell, a la primera entrada del poble hi trobem un aparcament. Hem de trobar un corriol que passa per sobre de la Font Freda, creuar el torrent de la Llau de la Font i que es dirigeix cap a l'Est.
Pel camí hi han fites i algunes marques de pintura fins que s'entra a una canal a mà esquerra, que puja fortament fent ziga-zaga direcció cap a Les Roques de Llenaspres.
Al cap d'una estona de pujada i deixant a banda i banda alguns corriols, veiem una grandiosa boca negra a la nostra esquerra i un caminet que hi porta. En total des de Serradell trigarem caminant uns 45 minuts.

Història

El 27 d'agost del 1910, Racovitza, Jeannel, Faura i Rocafort arriben a Serradell. Visiten: Forat Negre i Forat la Bou. Citen per referències, però no sembla que les visitessin: Espluga de Sorta, l'Espluguell, l'Esplugallonga i el Barbuixell.
Al dia següent, 28 d'agost, visiten la cova de Toralla.
Thomas Casajuana, en el seu, i possiblement últim escrit espeleològic (2000), fa una breu referència a una campanya de membres del Club Muntanyenc Barcelonès (Llopis, Thomas i d'altres) portada a terme a la zona de Serradell l'any 1946 i que havia quedat pràcticament inèdita. Entre les cavitats explorades i dibuixades fa esment a l'Espluguell, sense aportar cap dada.
Els dies 19 i 20 de març de 1960 és visitada per l'ERE del CE Catalunya, apareixent tant sols una cita de la cova en la revista Montaña nº60.
La primera topografia on només hi ha la planta, realitzada pel GE Badalona apareix publicada en la memòria del I Campamento regional de espeleólogos l'any 1966.

Topogràfics

topo 0: l'Espluguell
topo 1: l'Espluguell

Fotos

foto 0: l'Espluguell
foto 1: l'Espluguell
foto 2: l'Espluguell
foto 3: l'Espluguell

Bibliografia

 1. Borràs, J; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1979).-Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol.3). ed. Políglota. Barcelona.
 2. Faura i Sans, Mn.(1911).-”Excursiones espeleológicas realizadas durante el año 1910 en la región catalana”. Bol. Soc. Esp. de Historia Natural (6):355-377.
 3. GEB.(1966).-Memoria I Campamento Regional de Espeleólogos (Serradell). CRES – FCM.
 4. Gràcia, Joaquim (1960).- "Espeleologia en el valle de Serradell" Montaña (60): 189-194. Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona.
 5. Thomas Casajuana, JM. (2000).- “La dècada 'pre-GES' vista per un dels seus protagonistes”. Sota Terra (8): 4-7. GES – CM Barcelonès
 6. Vega, Josep de la. (1981).-”Aplec de documents arqueològics de les coves del Montsec i llur projecció a les comarques i serres properes”. Mediterrània (12): 1-359.
 • Dades, coordenades i fotos extretes del blog “espeleobloc”,post del dia 18 -9-2012 .

Copyright © Espeleoworld 2023.