l'Embut

Important enfonsament de 13 m. de fondària al vessant nord de Montserrat al terme de Marganell.

Gran depressió d'uns 15 metres de diàmetre. Des del llavi superior i després de superar un ressalt d'uns 5 metres, s'inicia una rampa en pendent (direcció S-N) que acaba al peu del llavi inferior on s'hi troba un cúmul de productes clàstics.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Marganell
  • Comarca: Bages
  • Unitat: Montserrat
  • Recorregut: 20 metres
  • Desnivell: 13 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2016-03-08 06:07:00

Situació

Carregant mapa...


Al costat del camí que va cap a la Foradada des de la carretera de Can Maçana al monestir. A uns 10 minuts des del mirador conegut com a Plaça Catalunya i en direcció a la Foradada.

Història

Topografiat per membres del GES-CMB el maig del 1976, que en un primer moment el van anomenar Pou de la Foradada.
Contràriament al que havíem dit en la primera edició d'aquesta fitxa, que era una una cavitat coneguda des de sempre, ara (març 2016) l'actualitzem afegint una curiosa història que ens ha fet arribar l'amic Jaume Claverí (GES – CM Terrassa) que li va explicar recentment en Josep Triadó:
La història és la següent: Ben avançada la primavera del 1963 dues parelles del CMB i del GES (en aquells temps delegació a Terrassa), Josep Triadó i la seva muller Mercè Mateu, el Jordi Lloveres i la Victòria Camí, havien sortit de Terrassa amb un tren a les 2 de la matinada i anaven d'excursió a les Agulles. Van arribar a Monistrol, i per la via del cremallera, pont del cremallera i drecera de l´Àngel, anaren a trobar el camí de Coll de Port i Agulles. En ser un tros més amunt de la Plaça de Catalunya , varen fer bivac en un replà un xic per sota del camí, per reposar una mica i esperar la llum del dia. Entre 4 i 5 de la matinada, un terrabastall terrorífic i una tremolor del terra els va fer saltar dempeus, pensant que la muntanya s´enfonsava o que hi havia un despreniment de blocs de les cingleres. Tot els va semblar al seu lloc i en pujar un pèl i arribar al camí, varen trobar el monstruós embut i coses que encara baixaven!
En Claverí encara afegeix: Cal tenir present que aquest fet es va produir uns mesos després del grans aiguats del setembre i la gran nevada del Nadal del 1962.
L'any 1960 vaig anar d'ajudant amb el meu pare, filmador i fotògraf semioficial, amb carnet, que filmava un documental de la muntanya ; vàrem passar i filmar aquest camí i puc garantir que el forat no hi era; al final del setembre del 1963, amb uns amics de Reus, que havien vist el documental, vàrem resseguir les rutes filmades i ens va cridar molt l'atenció el forat, que tallava netament el camí, vegetació i arrels penjant, amb aire de cosa fresca. Algú hi havia fet una barrera precària amb branques per alertar els vianants.
Doncs bé, resulta que en el mateix lloc on hi va haver l'enfonsament, ja hi havia i coneixien un forat, o escletxa, o avenc, que estava situat més avall, a uns 5 -10 m. a la dreta del camí i sota d'un petit marge, i no visible des del camí; quan van sortir disparats cap amunt, en lloc del forat o avenc, hi havia el gran embut , que diu que era de més fondària que ara. També recorda que, en dies anteriors, passant pel mateix camí, havien vist que aquest forat o avenc engolia un escòrrec d'aigua que baixava de més amunt ( els dies anteriors foren força plujosos ). Coneixien bé el racó i allà, en un replanet per sota del forat preexistent, feren el bivac , que possiblement ja l'havien fet altres vegades.
En conseqüència, no serà aquest avenc, que tindria una boca no gaire gran, l'introbable i fantasmal avenc de la Foradada, que jo i altres companys havíem recercat inútilment i del que no conec cap topo ni cap publicació?. No serà l´Embut actual altra cosa que el col·lapse de l'antic avenc de la Foradada?

Topogràfics

topo 0: l'Embut

Fotos

Bibliografia

Dades inèdites arxiu GES – CMB

Copyright © Espeleoworld 2023.