Infern d'en Martí

Avenc de 20 m. de fondària vora el poblet d'Ordèn (Bellver de Cerdanya). Sembla desaparegut per col·lapse.

Tan sols sabem que es tracta d'un pou de 20 metres de fondària d'origen clàstic.
No tenim constància que es fes la topografia de la cavitat.
Tot fa indicar que ja fa bastants anys, l'avenc va quedar totalment col·lapsat a causa de la caiguda d'una part del cingle que hi ha damunt la boca original. Entre els blocs resta una obertura d'uns 20 cm per on surt un fort corrent d'aire.

  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Bellver de Cerdanya
  • Comarca: Cerdanya
  • Unitat: Alt Segre
  • Recorregut: 0 metres
  • Desnivell: 0 metres
  • Granunitat: Pirineu Axial
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2019-10-14 10:51:29

Situació

Carregant mapa...


En el km. 196,6 de la carretera N-260 (Puigcerdà – la Seu d'Urgell) i poc abans d'entrar a Bellver de Cerdanya, surt una petita carretera que puja als poblets d'Ordèn i Talltendre. A ponent d'Ordèn baixa el torrent de Prat de Codines que més avall es converteix en el torrent d'Ulldebou (o Cap de Bou).
Des del poble surt un camí cap al SO que va cap al torrent de Codines, en el punt on es creua amb ell, cal seguir per la llera durant uns 40 m i enmig d'una selvàtica vegetació que dificulta la marxa. Al vessant esquerre, un cingle d'uns 6 m, mig desmuntat i on al seu peu sembla estigui la boca obstruïda de l'avenc.

Història

Tenim constància que la primera exploració la van portar a terme membres del GES – CMB el juliol del 1959, restant inèdit i atribuint-li una fondària de 15 m. Anys després va ser tornat a explorar per C. Ribera, M. Canals i R. Viñas (ERE – CEC) el dia 31 de gener del 1968, incloent una brevíssima nota a la seva publicació sobre el sector (1970). Ignorem si ha tornat a ser visitat amb posterioritat. La qüestió és que mai més s'ha sabut res d'ell. Des de 2014, els companys de l'espeleodijous han fet innombrables intents de localitzar-lo sense resultat. Finalment, amb informació de gent de la contrada, van fer dues batudes més durant l'agost de 2019 i van poder localitzar el que tot fa pensar havia estat l'avenc, totalment tapat per un munt de blocs de considerables dimensions.
Nota d'Espeleoíndex: Al llibre “La Fou de Bor i cavitats de l'Alta Vall del Segre” (1970), apareix una fotografia (foto 44) on es veu un espeleòleg pujant (o baixant) amb elektron un magnífic pou. El peu de foto diu: Entrada de l'Infern d'en Martí. Tenim el pressentiment que aquest peu de foto és erroni i en realitat la fotografia podria correspondre al Forat de les Gralles, també a Bellver, igual que l'anterior, la número 43.

Topogràfics

Fotos

foto 0: Infern d'en Martí
foto 1: Infern d'en Martí

Bibliografia

  1. Canals, M; Ribera,C. Viñas, R.(1970).-La Fou de Bor i cavitats de l'Alta Vall del Segre. Ed. Montblanc.
  • Actualització de dades, coordenades i fotografies extretes del web: espeleodijous.cat . Apunt del 8-8-2019

Copyright © Espeleoworld 2023.