Graller Nº4 de la Pardina

Esquerda al Montsec de Viudà (Àger)

Un pou de 6 metres metres ens situa a la base d'una esquerda que en direcció SE, es va estrenyent fins a fer-se impracticable.
En direcció NO, l'esquerda és impracticable, de fet si és podés passar enllaçaria més endavant amb el Graller nº 3 de la Pardina. En aquest punt però, a uns 2 metres sobre la base, trobem una finestra on una galeria perpendicular d'uns 6 metres de longitud ens porta fins una nova esquerda paral·lela a l'anterior, aquesta segueix en direcció NO, però a meitat de recorregut comença a girar fins a seguir en direcció O, la secció comença a minvar fins a fer-se impracticable uns dos metres abans de sortir a l'exterior.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Àger
  • Comarca: Noguera
  • Unitat: Montsec d'Ares
  • Recorregut: 33 metres
  • Desnivell: 7 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2019-12-09 15:04:59

Situació

Carregant mapa...


Per la pista asfaltada que des d'Àger puja cap al coll d'Ares, en arribar als plans de Badià agafarem la pista de l'esquerra en direcció a la font de l'Hospital i al castell de Sant Llorenç (actualment enrunat), poc abans d'arribar-hi, trobem a l'esquerra de la pista un gran dipòsit metàl·lic d'aigua, i una mica més endavant trobem a l'esquerra el corral del Mas. Podem deixar el vehicle en el dipòsit i dirigir-nos cap el SO, en direcció al barranc de la Pardina; o bé des del corral seguir el camí de Corçà, en ambdós casos confluirem al poc en un corriol marcat que travessa el barranc i es dirigeix a les parets d'escalada que hi ha a l'altra banda del barranc, entre el barranc i les parets d'escalada trobarem una zona amb un caos de blocs enormes, a la part més alta d'aquests, veurem un seguit d'esquerdes entre les que hi trobem aquesta cavitat, és la que es troba més a la dreta de totes, abans d'un gran esvoranc amb un caos de blocs.

Història

Es tracta d'una zona molt fracturada per esquerdes i grans blocs a la capçalera del barranc de la Pardina, en la confluència amb el barranc de Pedroneta. Conegudes d'antic a la zona, se les coneix com los Grallers, el GEFOMA les localitza en el decurs dels anys 70s del passat segle, però no arriba a explorar-les. En els darrers anys, en el cingle que tanca el barranc pel marge esquerra hidrogràfic, s'han obert diverses vies d'escalada, i a la banda dreta hi trobem una via ferrada.
En algunes ressenyes excursionistes erròniament se les denomina com els Amorriadors o Amorridors. Per ser correctes, aquest topònim caldria situar-lo fora del barranc, un centenar de metres més al NE, on hi ha una zona d'arbres grans i aigua.
Toponímia:
Amorriador: Lloc on s'amorria el bestiar.
Amorriar: Reunir el bestiar de llana a l'hora de la migdiada en un lloc ombrat.
(diccionari de la llengua catalana), (Viccionari).


Topogràfics

topo 0: Graller Nº4 de la Pardina

Fotos

foto 0: Graller Nº4 de la Pardina
foto 1: Graller Nº4 de la Pardina
foto 2: Graller Nº4 de la Pardina
foto 3: Graller Nº4 de la Pardina
foto 4: Graller Nº4 de la Pardina
foto 5: Graller Nº4 de la Pardina
foto 6: Graller Nº4 de la Pardina
foto 7: Graller Nº4 de la Pardina

Bibliografia

  • Dades inèdites facilitades per Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC).

Copyright © Espeleoworld 2023.