Graller Nº2 de la Pardina

Esquerda de 14 metres de fondària al Montsec de Viudà (Àger)

Es tracta d'una esquerda que discorre majoritàriament a cel obert. Es pot accedir per dos punts. Si accedim pel punt més elevat, baixarem un ressalt d'un metre que ens situarà dins de l'esquerda, en direcció N trobem un seguit de ressalts que cal instal·lar per baixar, que ens situen al capdamunt d'una rampa de pedres, al final de la rampa trobem un petit conducte que acaba en una petita saleta, de nou al final de la rampa l'esquerda gira a l'esquerra fins arribar al punt més fondo a -14 metres, aquí trobem un conducte que de seguida gira a la dreta i queda obturat per uns blocs per on es veu la llum però que impedeixen la connexió amb una altra part de l'esquerda.
Situats de nou dins el ressalt del punt més alt, si ens dirigim cap el S, cal baixar un petit ressalt seguit d'una rampa i un pas desfonat on trobem una cruïlla, si seguim recte sortirem fora de l'esquerda en una zona de grans blocs el quals formen una mena de plaça plena de vegetació i que és força intransitable. Situats de nou a la cruïlla, per l'esquerra cal remuntar un ressalt i tot seguit sortirem a l'exterior per un altre punt d'aquesta plaça plena de grans blocs i vegetació.
Si entrem per la part baixa de la cavitat, situada aquesta una mica més amunt del graller nº 1, accedirem per una esquerda que baixa on al final d'aquesta hi ha uns blocs a la dreta que impedeixen passar pel pas esmentat anteriorment, seguint recte l'esquerda puja i gira a la dreta, on trobem un pou de 4 metres, a la base d'aquest trobem el punt més baix de l'esquerda ja esmentat anteriorment.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Àger
  • Comarca: Noguera
  • Unitat: Montsec d'Ares
  • Recorregut: 65 metres
  • Desnivell: 14 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2018-10-21 15:16:14

Situació

Carregant mapa...


Per la pista asfaltada que des d'Àger puja cap al coll d'Ares, en arribar als plans de Badià agafarem la pista de l'esquerra en direcció a la font de l'Hospital i al castell de Sant Llorenç (actualment enrunat), poc abans d'arribar-hi, trobem a l'esquerra de la pista un gran dipòsit metàl·lic d'aigua, i una mica més endavant trobem a l'esquerra el corral del Mas. Podem deixar el vehicle en el dipòsit i dirigir-nos cap el SO, en direcció al barranc de la Pardina; o bé des del corral seguir el camí de Corçà, en ambdós casos confluirem al poc en un corriol marcat que travessa el barranc i es dirigeix a les parets d'escalada que hi ha a l'altra banda del barranc, entre el barranc i les parets d'escalada trobarem una zona amb un caos de blocs enormes, a la part més alta d'aquests, veurem un seguit d'esquerdes entre les que hi trobem aquesta cavitat, situada una mica més amunt i a l'esquerra del graller nº 1.

Història

Es tracta d'una zona molt fracturada per esquerdes i grans blocs a la capçalera del barranc de la Pardina, en la confluència amb el barranc de Pedroneta. Conegudes d'antic a la zona, se les coneix com los Grallers, el GEFOMA les localitza en el decurs dels anys 70s del passat segle, però no arriba a explorar-les. En els darrers anys, en el cingle que tanca el barranc pel marge esquerra hidrogràfic, s'han obert diverses vies d'escalada.
En algunes ressenyes excursionistes erròniament se les denomina com els Amorriadors o Amorridors. Per ser correctes, aquest topònim caldria situar-lo fora del barranc, un centenar de metres més al NE, on hi ha una zona d'arbres grans i aigua.
Toponímia:
Amorriador: Lloc on s'amorria el bestiar.
Amorriar: Reunir el bestiar de llana a l'hora de la migdiada en un lloc ombrat.
(diccionari de la llengua catalana), (Viccionari).

Topogràfics

topo 0: Graller Nº2 de la Pardina

Fotos

foto 0: Graller Nº2 de la Pardina
foto 1: Graller Nº2 de la Pardina
foto 2: Graller Nº2 de la Pardina
foto 3: Graller Nº2 de la Pardina
foto 4: Graller Nº2 de la Pardina
foto 5: Graller Nº2 de la Pardina
foto 6: Graller Nº2 de la Pardina
foto 7: Graller Nº2 de la Pardina
foto 8: Graller Nº2 de la Pardina

Bibliografia

  • Dades inèdites facilitades per Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC).

Copyright © Espeleoworld 2023.