Graller de Roca Cerdana

Cavitat de 96 metres de fondària al municipi de Saldes.

Boca circular entre uns grans blocs en un d'ells hi ha alguns parabolts que serveixen de passamà i primera instal·lació per al rapel, i uns dos metres per sota trobarem ja a banda i banda de la paret dues reunions a escollir per a instal·lar la capçalera principal del pou de 95 metres de desnivell. A la cota -25 metres trobem un petit conducte ascendent i al -29 metres hi ha una replà que voreja gran part del pou, la resta del pou és gairebé llis, llevat d'un petit conducte situat a -63 metres, el qual és accessible realitzant un pèndol. La base del pou és plena de blocs, gran part d'ells procedents de l'exterior.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Saldes
 • Comarca: Berguedà
 • Unitat: Cadí - Moixeró
 • Recorregut: 130 metres
 • Desnivell: 96 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2021-01-19 07:11:03

Situació

Carregant mapa...


Per la carretera B-400 en direcció a Saldes passada la benzinera i el quilòmetre 15, trobarem just abans d'un pont i a la dreta, el trencant que mena a Gresolet. Seguirem la pista fins a arribar al Santuari de Gresolet, en general, accessible a tot tipus de vehicles. A partir d'aquí, si anem amb tot terreny podrem remuntar la fageda fins al coll de la Bauma (1577m), i des d'allà desviar-se per la pista de l'esquerra fins que trobem la tanca. De vegades, la trobarem oberta i podrem arribar fins la clot de la Jaça (1790m), on deixarem el cotxe; de trobar-la tancada, aparcarem abans de la tanca.
Partim del supòsit que hem pogut deixar el cotxe poc abans del clot de la Jaça, just a la diagonal que traçarem per atansar-nos al collet que ens servirà per travessar la muralla de pedra dels cingles de Gresolet. A través d'aquesta suau diagonal guanyem el collet, que en travessar-lo ens condueix a un prat inclinat que seguirem uns metres fins a la boca de l'avenc. Des del coll, i per a més referències, tombem a la dreta per la part alta del prat, la boca de l'avenc es troba uns cinc metres per sota del mur rocós que tenim a Nord, just en un bloc gran en el que hi veurem alguns parabolts.

Història

Localitzada per un veí de La Palma de Cervelló (Antoni Fuentes) que ho comunicà a uns veïns seus espeleòlegs, als quals acompanyà a començaments del mes de juliol del 1983. Fou necessari desobstruir  la boca i tornar la setmana següent per acabar l'exploració ja que no duien prou material.

Topogràfics

topo 0: Graller de Roca Cerdana

Fotos

foto 0: Graller de Roca Cerdana
foto 1: Graller de Roca Cerdana
foto 2: Graller de Roca Cerdana
foto 3: Graller de Roca Cerdana

Bibliografia

 1. Asensio, A. (1984).-“Graller de Roca Cerdana”. Carbonato (4):27-30. GERS-AE Muntanya. Barcelona.
 • Fitxa actualitzada el gener de 2021. Fotografies de Marc Estrada Mirabent. Altres dades facilitades per Albert Caellas Cardona (http://relleus.cat) i (espeleologiacatalunya.com).

Copyright © Espeleoworld 2023.