Graller de Potestats

Cavitat de 35 metres de recorregut a la Serra de Lleràs.

Es tracta d'una única galeria descendent, d'uns 30 metres de longitud que va minvant les seves dimensions a mida que avancem. Cap al final de la cavitat hi han racons amb nombroses i variades formacions.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Conca de Dalt
 • Comarca: Pallars Jussà
 • Unitat: Serra de Lleràs
 • Recorregut: 35 metres
 • Desnivell: 6 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio: Coleoptera, Leiodidae, Speonomites crypticola (Jeannel)
 • Última revisió: 2012-12-03 15:12:51

Situació

Carregant mapa...


Per arribar a aquesta petita cavitat, s'ha de deixar el vehicle al mateix aparcament que per anar a la cova Cuberes. Seguirem per la pista en direcció a la cova Cuberes, al cap de pocs metres es creua el Barranc de les Boigues, el remuntem uns 200 metres. fins que es divideix en dos, s'agafa el de l'esquerra en el sentit de la marxa, cal caminar uns 300 metres més i a uns 10 metres sobre el tàlveg i a la dreta segons el sentit de la marxa, es troba la cavitat.
Durant tot el trajecte hi ha un tub de PVC negre que cal seguir i que s'acaba just a l'últim ressalt abans del graller. El camí es bastant complicat degut a la gran quantitat d'esbarzers i vegetació que hi ha.

Història

La primera notícia que es tenia sobre el Graller de Potestats la faciliten membres del GE Badalona que el van explorar durant la campanya del 1962 a Serradell. La primera i única topografia coneguda de la cavitat la van portar a terme components de la Secció d'Espeleologia Gelera (Barcelona) cap a l'any 1971 i que no es va publicar fins el 1979.
Thomas Casajuana, en el seu, i possiblement últim escrit espeleològic (2000), fa una breu referència a una campanya de membres del Club Muntanyenc Barcelonès (Llopis, Thomas i d'altres) portada a terme a la zona de Serradell l'any 1946 i que havia quedat pràcticament inèdita. Entre les cavitats explorades fa esment del Graller de Potestats, sense aportar cap dada.

Topogràfics

topo 0: Graller de Potestats

Fotos

foto 0: Graller de Potestats
foto 1: Graller de Potestats
foto 2: Graller de Potestats

Bibliografia

 1. Borràs, J; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1979).-Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol.3). ed. Políglota. Barcelona.
 2. CRES (1966).-”Resumen de las exploraciones espeleológicas efectuadas en el valle de Serradell; antes del campamento”. I campamento regional de espeleólogos pp:1-37. Comité Regional de Exploraciones Subterráneas.
 3. Thomas Casajuana, JM. (2000).- “La dècada 'pre-GES' vista per un dels seus protagonistes”. Sota Terra (8): 4-7. GES – CM Barcelonès
 • Coordenades fotos i situació extretes del blog 'Espeleobloc', post del dia 21-9-2012.

Copyright © Espeleoworld 2023.