Forat Negre

Característiques

  • Tipus: Cova
  • Municipi: Conca de Dalt
  • Comarca: Pallars Jussà
  • Unitat: Serra de Lleràs
  • Recorregut: 85 metres
  • Desnivell: 5 metres
  • Gran unitat: Prepirineu
  • Litologia: Conglomerats
  • Última revisió: 2012-11-30

Situació

Per arribar a la cova, deixarem el vehicle a Serradell, al pàrquing del E, del poble. Hem d'agafar el corriol que passa per sobre de la Font Freda, creuar el torrent de la Llau de la Font que es dirigeix cap a l'E. En el moment que s'entra a la canal que puja a Les Roques de Llenaspres , i gairebé sense pujar gens, veurem una roca pintada amb dues fletxes grogues, una direcció amunt i l'altre al front, agafarem aquesta última. Anem pel camí planer, travessant la petita canal i al cap de pocs metres veurem l'entrada de la cova a la nostra esquerra per darrera d'un roure i al peu del penya-segat, grimparem uns 5 m. sense cap dificultat, ajudant-nos pel roure.

Carregant mapa...

La cavitat està constituïda per una única galeria de 85 metres de longitud finalitzant en un tap de concrecions, que a la vegada recobreix un notable gruix de sediments. La seva caracterització com surgència actualment inactiva, ens mostra algunes morfologies de detall interessants com son el lobuls verticals que testimonien diverses etapes d’excavació, la xemeneia, les terrasses laterals, etc.

Història

La primera exploració fou realitzada el 27 d'agost de 1910 per Racovitza, Jeannel, Faura i Sans, i Rocafort.

Topogràfics

topo 0: Forat NegreVeure imatge
Clic per ampliar
Imatge 1 de 1

Fotos

foto 0: Forat NegreVeure imatge
Clic per ampliar
Imatge 1 de 5

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografia

Borràs, J; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1979).- Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol.3). ed. Políglota. Barcelona. Faura i Sans, Mn.(1911).-”Excursiones espeleológicas realizadas durante el año 1910 en la región catalana”. Bol. Soc. Esp. de Historia Natural (6):355-377. GEB.(1966).- Memoria I Campamento Regional de Espeleólogos (Serradell) . CRES – FCM. Maluquer de Motes, Juan.(1951).-”Investigaciones Arqueológicas en el Pallars II. La cueva sepulcral del Forat Negre de Serradell (Lérida)” Monografias del Instituto de Estudios Pirenaicos. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Zaragoza. Vega, Josep de la. (1981).-”Aplec de documents arqueològics de les coves del Montsec i llur projecció a les comarques i serres properes”. Mediterrània (12): 1-359. Coordenades fotos i situació extretes del blog 'Espeleobloc', post del dia 24-10-2012.