Forat dels Diners

Cavitat de 25 metres de fondària i 76 metres de recorregut al municipi de Gavet de la Conca.

El pou d'entrada als 10 metres incideix a la volta d'una sala de 36x14x13 metres, de la qual surten dues galeries originades pel procés graviclàstic encara que pertanyen al mateix conjunt de la sala. Al centre de la sala se troba un pou de 3 metres de fondo per 6 metres d'amplada fet artificialment.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Gavet de la Conca
  • Comarca: Pallars Jussà
  • Unitat: Montsec de Rúbies
  • Recorregut: 76 metres
  • Desnivell: 25 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Calcàries
  • Bio: Speonomus puncticollis jeann. Troglocharinus hustachei jeann. Coleoptera catopidae subfamilia bathysciinae. Recolectat per F. Rubinat i J. Ametller el 9 desembre 1978
  • Última revisió: 2017-10-09 07:17:28

Situació

Carregant mapa...


Des de l'Hostal Roig si ens dirigim al Pas Nou trobarem dues pistes a la dreta la primera pista puja cap la part superior del Montsec de Rubies, la segona que és la que seguirem ens durà fins uns camps de conreu, al final d'aquests camps trobarem cap a l'oest el Pla de les Forques on trobarem alguns petits avencs, en arribar al primer d'ells, haurem de remuntar el vessant en direcció sud pel mig del bosc, això fa que la cavitat  sigui una mica complicada de trobar, encara que la  boca de notables dimensions ajuda a localitzar-la.

Història

La primera exploració espeleològica de la que es tenen dades, fou realitzada per A.G. Cairol, R. Alsina i J. Griera, durant els dies 11 al 15 d'agost de 1966 pertanyent aquests al GIE del Club Excursionista de Gràcia.
No obstant, en el decurs de la dècada dels anys setanta del passat segle, el propietari de l'Hostal Roig que en aquell temps ja era una persona entrada en anys, ens explicà que els seus pares ja coneixien el forat.
Sembla ser que a finals del segle XIX, s'obrí el pou d'entrada artificialment, a partir d'una esquerda impenetrable per la que bufava aire. La finalitat de la obertura era la de cercar aigua. De fet, encara que molt emmascarades, a la boca, encara es poden observar els senyals deixats per les barrinades.

Topogràfics

topo 0: Forat dels Diners

Fotos

foto 0: Forat dels Diners
foto 1: Forat dels Diners
foto 2: Forat dels Diners
foto 3: Forat dels Diners
foto 4: Forat dels Diners
foto 5: Forat dels Diners

Bibliografia

  1. Borràs, J.; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1979).-”el pallars jussà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.3):73-76. Edit. Políglota. Barcelona.
  2. Cairol,A.G; Alsina, R.; Griera, J. (1966).-”Espeleología en el Montsec de Rubies”. Circular C E Gràcia (292):151-153. CE Gràcia. Barcelona.
  3. Escolà i Boada, Oleguer. (1970).-”Catálogo Espeleológico del Montsec”. Espeleòleg (10-11):453-538. ERE-CEC. Barcelona.
  4. Rubinat, F. (1979).- “Por un mejor conocimiento del Montsec de Rubies” GOURS (6):13-39. GEFOMA. Barcelona.
  5. Valles, Jordi de. (2008).-”Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Val d'Aran”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol-1):96-97. ECG/FCE.

Copyright © Espeleoworld 2023.