Forat del Túnel

Característiques

  • Tipus: Avenc
  • Municipi: Camarasa
  • Comarca: Noguera
  • Unitat: Serres marginals - Oest
  • Recorregut: 32 metres
  • Desnivell: 8 metres
  • Gran unitat: Prepirineu
  • Litologia: Guixos
  • Última revisió: 2022-06-05

Situació

Per la carretera LV-9047 de Sant Llorenç de Montgai a Camarasa, després de passar la Cova dels Bous i a l'alçada del quilòmetre 10,250 ens desviarem a l'esquerra per seguir el camí de la Garriga, aquest es dirigeix a Vilanova de la Sal, al cap d'1,1 quilòmetre passarem per sota de la línia del ferrocarril Lleida-Pobla de Segur, seguirem la pista 160 metres més i ens desviarem a la dreta per una pista que acaba 260 metres més endavant, ¡¡¡compte el lloc està ple de ruscs d'abelles¡¡¡. A partir d'aquí no hi ha camí, és un recorregut de 800 metres fins la cavitat. D'entrada cal seguir pel vessant dret hidrogràfic del barranc del Túnel on anem trobant antics corriols fins trobar un punt per on creuar el barranc, un cop a l'altra banda del barranc trobem una vegetació més oberta que fa més fàcil accedir fins la cavitat.

Carregant mapa...

És una depressió oberta en guixos de 31x17 metres, amb un desnivell d'11 metres des del llavi superior i de 8 metres des del llavi inferior. Des del costat E on es troba el llavi superior una forta rampa ens permet baixar fins el fons de la depressió la resta són parets quasi verticals, a l'interior el trobem ple de vegetació, amb alguns pins conseqüència de la repoblació forestal que es va fer a la zona a principi dels anys 70 del passat segle. Com a curiositat citar que en la vertical de la cavitat uns 75 metres per sota passa el túnel de la línia ferroviària Lleida-Pobla de Segur.

Història

En la història d'aquesta cavitat s'entrecreuen les llegendes urbanes amb part de la realitat. El fet de tenir vinculacions familiars a Camarasa em permeté durant els anys seixanta i setanta del passat segle de fer-hi algunes estades i tenir l'oportunitat de parlar amb la gent gran que havien participat tant en la construcció de la presa de Camarasa com en la excavació del túnel 3 de Coll de Porte i que encara eren vius. Pel que fa al túnel construït a mitjans dels anys vint del passat segle, aquest té la particularitat de que durant la seva excavació es trobà a l'interior una gran cavitat. Per tal de salvar-la es construí una part del túnel suportat per un viaducte de 70 metres de llarg. Aquest viaducte consta de quatre trams de 10 metres de llum suportats en piles dobles. El disseny aprofita la forma de túnel de manera que les parets laterals del túnel formen dues bigues continues on es recolza el tauler. La gent gran m'explicava que van caldre més set vagons de tren carregats de ciment per fer el viaducte. A més durant l'excavació del túnel en aquest punt els va sortir una deu d'aigua que els va fer aturar l'excavació durant gairebé un mes fins que ja no en va sortir més d'aigua, a resultes d'això explicaven, que una part de la muntanya de sobre s'ensorrà. En les fotos aèries del 1945 de l'ICGC és pot observar que el forat ja hi era. Tenint en compte que el terreny són guixos no és descartable la relació entre ambdós fenòmens.

Topogràfics

topo 0: Forat del TúnelVeure imatge
Clic per ampliar
Imatge 1 de 1

Fotos

foto 0: Forat del TúnelVeure imatge
Clic per ampliar
Imatge 1 de 6

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografia

Dades aportades per Joan Cabeza ( espeleoblog.blogspot.com ) post del dia 5/2/2016. Dades, coordenades, topografia, i fotografies aportades per Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC) +aportació històrica.