Espeleo World

Forat del Miquelet

Cavitat de 96 metres de fondària a Ogassa, Ripollès.


La boca correspon a una dolina de 5x4 metres de diàmetre, s'inicia amb una rampa en fort pendent d'uns 9 metres de desnivell que es pot desgrimpar i que ens portarà a una sala on sembla que la cavitat finalitzi, caldrà remuntar un petit monticle de terra despresa de la paret, que ens abocarà a la capçalera de la diàclasi amb una direcció predominant E-O. Una vertical de 9 metres seguida d'una rampa d'uns 20 metres ens situa en una sala més amplia, on caldrà superar un pas estret que es va haver d'eixamplar, aquest ens durà a una galeria curta amb pis falç on trobem formacions de gran bellesa. Una altra alternativa es realitzar una escalada d'uns 9 metres que ens situa de nou a la galeria principal.
Seguint pel pas estret, desprès d'uns 10 metres un balconet ens situa de nou a la diàclasi, que s'eixampla i baixa entre blocs fins un punt on caldrà remuntar una mica per arribar a la capçalera d'un pou de 13 metres, més estret, al fons d'aquest una nova vertical de 13 metres ens situa al punt més fons de la cavitat: -96 metres, on la diàclasi es fa impenetrable.
Tornant al punt anterior a la galeria concrecionada (-42 m.), just després del pas estret, s'obre una petita boca que es va haver d'ampliar, i que ens porta a la via lateral mitjançant un pou de 15 metres en dos trams, a la base d'aquest i pel costat O, la galeria s'acaba de seguida, mentre que pel costat oposat i enmig d'estretors, es pot baixar un ressalt i s'arriba a una galeria de doble pis, als 15 metres de recorregut es baixa un nou ressalt, acabant-se la galeria a -80 metres de fondària. Situats a la cota -62 metres d'aquesta via, una desobstrucció va permetre accedir a un pou de 8 metres que dóna accés a una galeria de 80 metres de recorregut, el final queda obstruït per blocs molt inestables, però amb possibilitats de continuació. Situats de nou a la cota -42 metres, pels passos desobstruïts ens dirigim a la via lateral baixant pel pou de l'espoli amb una vertical de 10 metres, que ens porta a un meandre ascendent de poc recorregut ple de blocs de mitjanes dimensions. El recorregut aproximat és de 294 metres.
ATENCIÓ: Ens informa l'amic Floren Fadrique que durant la primera setmana de juliol del 2016 ha estat a l'avenc, en una de les seves recerques biospeleològiques. Als pocs metres de l'entrada hi ha un gran bloc que, un cop superat, ha pogut comprovar des de la part inferior, que xafa la corda d'una instal·lació fixa anterior. Per tant dedueix que aquest bloc, en un equilibri suposadament precari i que no dóna massa confiança per seguir l'exploració, ha “caigut” recentment.
Pensem que aquest bloc ha estat llençat des de l'exterior en algun intent que els pastors de la zona han realitzat per tapar la cavitat. Recordem la poca receptivitat que el companys de l'espeleodijous van tenir fa un temps quan van intentar explorar la cavitat (veure Espeleobloc, apunt del dia 1-7-2013).
Per tant, en cas d'anar a fer l'exploració, recomanem la màxima precaució.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Ogassa
 • Comarca: Ripollès
 • Unitat: Alt Ter
 • Recorregut: 294 metres
 • Desnivell: 96 metres
 • Granunitat: Pirineu Axial
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-07-11 15:45:36

Situació


Deixem el cotxe a l'Ermita de Sant Martí d'Ogassa i seguim el camí ben marcat que puja per la dreta del torrent fins arribar a la Font del Freixe, aquest camí, no es altre que el mateix que ens portaria al cim del Taga, seguim pujant per la dreta fins arribar a una antiga pista forestal que seguirem fins el final, a partir d'ací continuem pujant entre mig de matolls de boixos fins a deixar-los enrere, el camí va fent ziga-zagues, quan arribem al tercer gir que fa a l'esquerra, l'abandonarem seguint pla en aquesta direcció, uns 300 metres, fins trobar un fil elèctric pel bestiar que baixa de la muntanya, el seguirem uns quants metres i de seguida mirant a l'esquerra veurem la boca de la cavitat, protegida per una xarxa metàl·lica per evitar que el bestiar caigui dintre.

Història


El 15 de maig de 1990, en Xavier Serrano de la Secció d'espeleologia Taga, tot cercant bolets, casualment va trobar la boca de la cavitat. Segons la gent de la comarca, aquesta cavitat es va obrir uns vuit o deu anys abans, anteriorment no existia. Durant l'any 1990 la SE Taga del CE Ripoll i la SIS del CE Terrassa l'exploren i realitzen la topografia.
Posteriorment l'EC Osona amb l'EDES de Manresa en un primer moment i amb la SIS del CE Terrassa i el GES del CM Terrassa realitzen treballs de desobstrucció aconseguint descobrir noves galeries, finalment el GES del CET publica una nova topografia on dóna un desnivell de -99 metres de fondària i 317 metres de recorregut.

Topos

Media

Biblio

 1. López i Bastida, Pere.(1992).-”Breus notes sobre el Forat del Miquelet (Serra Cavallera. El Ripollès). sis (12):159-161. Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa.
 • Dades i fotos extretes del blog EspeleoVirtual.blogspot.com post del dia 28-7-2008.
 • Dades extretes del blog ges-cmterrassa.com.es del dia 17-5-2008.
 • Dades i fotos extretes del blog sisdelcet.blogspot.com.es del dia 6-10-2011.