Forat de les Mosques

Petita cova de 51 m. de recorregut al Boumort (Cabó).

Si bé la cova disposa de diverses boques accessibles, entrarem per la més gran, situada a la part baixa. Es tracta d'un passadís que ens porta per la dreta a una sala on predominen els blocs caiguts. Al final una xemeneia de +4,50 metres dóna a l'exterior. També trobem dos pouets que s'uneixen en una galeria a un nivell inferior i que donen la cota de màxima fondària a -9,70 metres. A la base de la xemeneia esmentada, una gatera ascendent ens porta a un altre sector de la cavitat molt més clàstic, ací trobem una altra xemeneia de +3,70 metres que surt a l'exterior. Entre blocs, la galeria va baixant fins acabar a la cota -8,70 metres. A la meitat del recorregut d'aquesta darrera galeria trobem una nova xemeneia de +2,60 metres que també surt a l'exterior.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Cabó
  • Comarca: Alt Urgell
  • Unitat: Boumort, el
  • Recorregut: 51 metres
  • Desnivell: 9 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2013-01-15 06:00:11

Situació

Carregant mapa...


Hi han tres possibles accessos. Des d'Hortoneda seguirem la pista en direcció al Mas de les Feixes, en entrar a la Coma d'Orient seguirem la pista de l'esquerra, passant pels masos de la Coma i dirigint-nos cap el Prat Montaner, al qual arribarem després de trobar un dipòsit d'aigua situat a l'esquerra de la pista i poc després de passar una corba de 180º a l'esquerra.
Un altre accés es pot fer des de Bóixols, passant pel Coll de Llivia i el refugi forestal de Boumort, la pista baixa fins enllaçar en la Coma d'Orient amb la pista que puja des d'Hortoneda, ja indicada anteriorment.
El tercer accés es pot fer des d'Organyà, en arribar a Cabó seguirem cap a Senyús, abans d'arribar-hi ens desviarem a l'esquerra i seguirem la pista fins arribar al Prat Montaner.
Un cop arribats al Prat Montaner, seguirem un camí que puja a la dreta en direcció al Pas Comptador i la Coma de Castell, la cavitat es troba a 750 metres de la pista, en un punt on hi ha uns blocs caiguts a l'esquerra, sota d'aquests blocs es troba la cavitat.

Història

La primera noticia que tenim d'aquesta cavitat és de l'exploració realitzada conjuntament pel GE Badalona i l'EC Gràcia el 30 de juliol del 2005. Tot i que aquests van trobar les restes d'una inscripció a la boca on indicava el nom de cova de les Mosques i les sigles GEP; desconeixem qualsevol dada al respecte, ni tampoc a pesar de la coincidència de sigles, que el GE Pedraforca hagi estat el grup explorador.

Topogràfics

topo 0: Forat de les Mosques

Fotos

Bibliografia

  1. Cortès Ribelles, Manuel.(2005).-La serra del Boumort i muntanyes veïnes. Pp:1-380.
  2. Porcel i Caro. Enric (2008).-”Lo Pou de Gel i lo forat de les Mosques de la serra de Boumort”. Cavernes (27):52-57. GE Badalona.

Copyright © Espeleoworld 2023.