Forat de la Baga de Can Torrela

Característiques

  • Tipus: Avenc
  • Municipi: Bigues i Riells
  • Comarca: Vallès Oriental
  • Unitat: Cingles de Bertí - Vall del Tenes
  • Recorregut: 4 metres
  • Desnivell: 1 metres
  • Gran unitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Gresos
  • Última revisió: 2022-01-16

Situació

Sortint de Bigues en direcció a Sant Feliu de Codines per la carretera BP-1432, als 120 metres després d'haver passat l'ajuntament ens desviarem a la dreta per una pista que es dirigeix a Vallroja i el Pla, un petit grup de cases de camp situat a 750 metres de la carretera, al final de les cases a peu de pista i a la dreta d'aquesta hi trobem uns magatzems o corrals, quan aquests s'acaben cal desviar-se a l'esquerra per una pista que es dirigeix a la masia del Rull, després de recórrer 60 metres ens desviarem a l'esquerra per una pista en no massa bon estat que seguirem durant un centenar de metres, en aquest punt cal aparcar. A partir d'aquí la pista en bastant mal estat es desdobla durant uns 70 metres acabant ajuntant-se de nou, uns metres més endavant per la dreta surt un corriol que seguirem durant un centenar de metres, fins arribar a una conducció elèctrica amb els pals de fusta, pujarem el pendent uns setanta metres per sota la línia elèctrica fins arribar a la part més alta on seguirem a l'esquerra per un corriol que en uns 40 metres ens portarà fins la cavitat.

Carregant mapa...

De l'exploració realitzada el 26 de juliol de 1897 per en Norbert Font i Sagué en companyia dels germans Maspons Angladell, en Pere Pagès i en Maspons Camarasa, en deixa constància escrita de que van davallar 13 metres per una esquerda força estreta i que acabava col·lapsada per la runa. Actualment la cavitat es troba totalment col·lapsada a -1,45 metres, un gran bloc que sembla que s'hagi desplaçat ocupa quasi tota la base, i els laterals d'aquest estan plens de terra, així i tot pel costat E on s'estreny l'esquerda, surt una minsa corrent d'aire.

Història

La primera cita d'aquesta cavitat apareix amb el nom de Forat del Bach del Prat, en el butlletí del mes d'abril del 1897 del Centre Excursionista, dins del Catàleg Espeleològic de Catalunya d'en Font i Sagué, com a resultat de les consultes realitzades als socis del Centre Excursionista de Catalunya sobre la coneixença de cavitats del país, és evident que la situació no és massa precisa ja que el situen en una obaga, i en realitat la cavitat es troba dalt d'una carena. El 26 de juliol del mateix any en Font i Sagué la visita i l'explora acompanyat per gent de la zona catalogant-la amb el nom de Forat de la Baga de Can Torrella en el butlletí del mes de desembre del 1897. Un any mes tard 1898, en Font i Sagué publica en el butlletí del mes de juliol la ressenya de l'exploració realitzada l'any anterior. El pas dels anys porten aquesta cavitat a l'oblit, però en els catàlegs dels anys 80 apareix citada a més dels anteriors amb el nom de Forat de Can Prat de la Riba, suposem que degut a la proximitat amb aquest Mas.

Topogràfics

topo 0: Forat de la Baga de Can TorrelaVeure imatge
Clic per ampliar
Imatge 1 de 1

Fotos

foto 0: Forat de la Baga de Can TorrelaVeure imatge
Clic per ampliar
Imatge 1 de 5

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografia

Borràs, J.; Miñarro, J.M.; Talavera, F. (1982).-”el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, l'Osona, el Vallès Oriental i el Maresme”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.6):1-292. Ed. Políglota. Barcelona. Font i Sagué, Norbert (1897).-”Catalech Espeleologich de Catalunya, continuació”. Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya (27):141-149. Barcelona. Font i Sagué, Norbert (1897).-”Catalech Espeleologich de Catalunya, acabament”. Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya (35):311-323. Barcelona. Font i Sagué, Norbert (1898).-”Excursió espeleologica a La Bancó, Les Barbotes i Singles de Berti, continuació.” Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya (42):184-196. Barcelona. Valles, Jordi de (2016).-”Bages, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol.5):1-560. EC Gràcia/FCE. Totes les dades, coordenades, topografia i fotografies han estat facilitades per Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC).