Font de Rivert

Interessant surgència de 321 metres de recorregut al municipi de Conca de Dalt (Rivert).

La boca de 12 metres d'alçada per 4 d'ample dóna pas a una galeria força recta per on hi circula l'aigua, a la vegada que ens acompanyen els tubs de PVC que abasten a la població de Rivert. En un punt de la galeria s'ha construït una petita resclosa que ens obliguen a haver-nos de mullar. A partir d'aquest punt la galeria continua amb comoditat fins arribar a una sala ocupada per grans blocs. A partir d'aquest punt l'aigua ocupa gairebé tota la secció de la galeria, originant una volta sifonant en època de crescuda. Passat aquest pas uns metres més endavant , trobem una nova volta sifonant que de vegades deixa lliure uns 15 centímetres, en aquest punt és on s'inicia la galeria sifonant. Aquesta galeria té 2 metres de diàmetre i és gairebé horitzontal durant 20 metres, a partir d'aquí s'inicia una rampa descendent més estreta (1 m.) amb alguns petits blocs inestables fins a la cota -7 m. En aquest punt trobem dos passos estrets consecutius que fan que les ampolles d'aire freguin el sostre. Passada la darrera estretor la galeria torna a remuntar passant pel costat d'un gran bloc que quasi obtura el pas, fins a la cota -1 m. En aquest punt ens trobem a 70 metres de distància des de l'inici del sifó, hi ha una petita sala en que s'aprecia una petita fissura al sostre que es pogué remuntar fins que el profundimetre   marcava 0'5 m. sense sortir però a cap bombolla d'aire.
Tornant a la saleta la continuació evident, és en sentit descendent per una altra fissura vertical, però tant estreta que no permet el pas amb les ampolles.
Situats de nou a la volta on comença el sifó, seguirem per la dreta. Un cop passada la volta trobarem una galeria inundada que al cap d'uns metres ens situa en una petita sala, d'on surt una galeria que segueix en direcció contraria a la que portàvem i que té gran quantitat de formacions. Aquesta galeria ens porta a la sala de la Duna, en la qual s'acumulen varies tones de sorra, aquesta be de un sifó que es troba en la mateixa sala. D'aquesta sala surten uns petits conductes els quals acaben als pocs metres.
En total té un desnivell de 20 metres -7 quasi al final del sifó i +13 al sector de la sala de la Duna.
!!!Atenció!!!, cal  advertir del perill d'aquesta galeria que en època de crescuda queda totalment inundada per l'aigua.
Donat que la Font de Rivert abasta tot el poble d'aigua potable, és recomanable que no es realitzin exploracions durant l'època d'estiatge.
 
Dades actualitzades per en Josep Guarro.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Conca de Dalt
  • Comarca: Pallars Jussà
  • Unitat: Serra de Lleràs
  • Recorregut: 321 metres
  • Desnivell: 20 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


Situats al centre del poble de Rivert, només caldrà remuntar el riu fins la part alta del poble, la Font es troba al peu del cingle que hi ha sobre d'aquest.

Història

Coneguda d'antic, les primeres referències espeleològiques les tenim del GE Badalona el 1961 i Unisub el 1973. El 1997 en Josep Guarro arriba al final del sifó, a més la SIE explora la galeria dels Rivertons, la qual els hi va estar indicada per José Espinosa, veí de Rivert que en un any de sequera es va endinsar a la cova descobrint aquesta nova galeria.

Topogràfics

topo 0: Font de Rivert

Fotos

foto 0: Font de Rivert
foto 1: Font de Rivert
foto 2: Font de Rivert
foto 3: Font de Rivert
foto 4: Font de Rivert
foto 5: Font de Rivert
foto 6: Font de Rivert
foto 7: Font de Rivert

Bibliografia

1.      Victoria, JM.-Iñigo,G.-Rovira,J. (1974).- “Karstificación en los conglomerados del margen derecho de la Conca de Tremp (Lérida).  Espeleosie (16):71-120. SIE-CE Àliga. Barcelona 2.      SIE. (1998).-“La Font de Rivert (Pallars Jussà). Espeleosie (33):17-20. SIE-CE Àliga. Barcelona.

Copyright © Espeleoworld 2023.