Espeleo World

Espluga Sorta

Cova de 44 metres de recorregut a la Serra de Lleràs.


Té dos accessos, un per cada costat de la mola de conglomerats on es troba. Està dividida en quatre espais situats a diferent alçada. Un d'aquests espais és el que condueix al cim de l'espadat. Una petita deu d'aigua neix a l'interior, aquesta alimentava els dipòsits construïts al pòrtic. A la boca de majors dimensions (30x30 metres), s'hi troben restes de fonaments de muralles i una torre de defensa situada a l'esquerra de l'entrada. També hi ha senyals d'una capella amb el corresponent fossar.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Conca de Dalt
 • Comarca: Pallars Jussà
 • Unitat: Serra de Lleràs
 • Recorregut: 44 metres
 • Desnivell: 20 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-12-09 06:17:48

Situació


Uns 100 metres abans d'arribar al poble de Serradell i en un marcat revolt, surt un sender a la dreta que en cosa de cinc minuts duu cap a la font Gran. Uns deu metres abans d'arribar-hi, cal seguir un sender que surt a l'esquerra, el qual travessa el rierol que baixa cap a la font, a partir d'ací, cal enfilar-se per un camí que remunta l'ample canal que tenim a l'esquerra, el camí es troba totalment perdut, ple d'arbres i argelagues, fent interminable un accés que en condicions normals no portaria més de deu minuts.
Coordenades molt aproximades.

Història


El 27 d'agost del 1910, Racovitza, Jeannel, Faura i Rocafort arriben a Serradell. Visiten: Forat Negre i Forat la Bou. Citen per referències, però no sembla que les visitessin: Espluga de Sorta, l'Espluguell. l'Esplugallonga i el Barbuixell.
Al dia següent, 28 d'agost, visiten la cova de Toralla.
Thomas Casajuana, en el seu, i possiblement últim escrit espeleològic (2000), fa una breu referència a una campanya de membres del Club Muntanyenc Barcelonès (Llopis, Thomas i d'altres) portada a terme a la zona de Serradell l'any 1946 i que havia quedat pràcticament inèdita. Entre les cavitats explorades i dibuixades fa esment a l'Esplugamorta, sense aportar cap dada. Suposem que es tracta d'un error de transcripció i que en realitat es refereix a l'Espluga Sorta, de fet l'única topografia que es coneix és la realitzada per ell i per en Llopis Lladó.
Els dies 19 i 20 de març de 1960 és visitada per l'ERE del CE Catalunya, apareixent tant sols una cita de la cova en la revista Montaña nº60.

Topos

Media

Biblio

 1. Borràs, J; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1979).-Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol.3). ed. Políglota. Barcelona.
 2. Faura i Sans, Mn.(1911).-”Excursiones espeleológicas realizadas durante el año 1910 en la región catalana”. Bol. Soc. Esp. de Historia Natural (6):355-377.
 3. GEB.(1966).-Memoria I Campamento Regional de Espeleólogos (Serradell). CRES – FCM.
 4. Gràcia, Joaquim (1960).- 'Espeleologia en el valle de Serradell' Montaña (60): 189-194. Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona.
 5. Thomas Casajuana, JM. (2000).- “La dècada 'pre-GES' vista per un dels seus protagonistes”. Sota Terra (8): 4-7. GES – CM Barcelonès
 6. Valles, Jordi de.(2008). Catàleg Espeleològic de Catalunya (1):1-319. EC Gràcia/FCE.
 7. Vega, Josep de la. (1981).-”Aplec de documents arqueològics de les coves del Montsec i llur projecció a les comarques i serres properes”. Mediterrània (12): 1-359.
 • Fotos extretes del blog Espeleobloc (post del dia 20-9-2012).