Espluga Cirer

Balma de 14 metres de fons a Odèn.

Balma d'uns 45 metres d'amplada per 14 metres de fons.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Odèn
  • Comarca: Solsonès
  • Unitat: Solsonès
  • Recorregut: 14 metres
  • Desnivell: 0 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2014-05-23 16:24:17

Situació

Carregant mapa...


Des del nucli d'Odèn sortirem per Santa Cecilia, baixarem per la carretera forestal, després del fort pendent, en el primer revolt buscarem les marques de pintura blanca i vermella del GR1 que ve de Canalda i va a Cambrils. Davant nostre se’ns obre la capçalera del riuet de la Plana amb vistes a les masies del Torrent i l’Oriola. Seguirem les marques per un corriol i baixarem per la costa del Rosselló passant per sobre de la casa del Boix. Continuarem baixant en diagonal per un camí més ample fins arribar a un camí forestal asfaltat.
Travessarem el camí i continuarem baixant, per l’antic camí veïnal, tot canviant la direcció i deixant les marques del GR1. El pendent és fort i poc a poc se suavitza. A la banda esquerra sota un gran esperó a sobre de la masia de la Plana veurem la balma de Cal Rito. Continuarem baixant passant per sota de la casa de la Plana (segle XIV), fent ziga-zaga i acostant-nos a la capçalera del riuet de la Plana, normalment sec en aquest indret. Uns cinc-cents metres més avall, per l’esquerra, sota una gran roca, trobarem l’Espluga Cirer.
Seguint riera avall trobarem la cova gran de l’Alzinera, la cova petita de l’Alzinera i la cova del Teixó de dimensions més petites i sense importància espeleològica.

Història

Encara que coneguda i utilitzada per la gent de la zona des de temps immemorials, la primera exploració espeleològica es realitzà entre els dies 27 al 30 de març de 1964 durant una de les campanyes de l'operació Solsonès, en l'exploració hi participaren el grups EDES, EDECA, SIRE i Pirinenc, citant la cova amb el nom d'Espluga Sivina.
El 1968 L'ERE-CEC realitza la topografia, la qual resta inèdita fins la publicació el 1980 del Vol.5 del Catàleg Espeleològic de Catalunya.
No tornem a tenir noticia de la cavitat fins que en Salvador Codina, publica l'any 2013 a la revista Corriol nº 168, un article sobre la cova, incloent-hi una topografia realitzada el 2 d'octubre del 2009, però passant a denominar-la Espluga del Cirer enlloc d'Espluga Sivina.

Topogràfics

topo 0: Espluga Cirer
topo 1: Espluga Cirer

Fotos

Bibliografia

  1. Borràs,J; Miñarro,J.M; Talavera,F.(1980).-”l'Urgell, el Solsonès, la Segarra i el Berguedà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol 5):1-233. Ed. Políglota. Barcelona.
  2. Codina, S. (2013).-”Ruta espeleològica pel riuet de la Plana”. Corriol (168):16-18. CE Solsonès.
  3. Miñarro, JM.(1993).-”B-el Prepirineu” Inventari Espeleològic de Catalunya (2):1-40. FCE.
  4. Ubach, Montserrat; Escolà, Oleguer.(1968).-”Operació Solsonès – campanyes 1962 a 1965 (primera etapa). Espeleòleg (5):158-162. ERE-Centre Excursionista de Catalunya.

Copyright © Espeleoworld 2023.