Escletxa de les Rovires Nº2

Escletxa de 22 metres de fondària a Pallejà.

A través d'un estret pas obert entre blocs, es baixa un primer ressalt seguit d'un altre de 4 metres, a la base s'inicia una galeria d'uns 10 metres de recorregut, al final d'aquesta, en un colze s'obre un pou de -6 metres a la base del qual trobem, dos continuacions. Remuntant un envà trobem una petita sala arrodonida on un pou impenetrable ocupa la planta. La continuació evident es troba en una galeria de secció inclinada i molt estreta, amb grans blocs encastats a les parets en precari equilibri. A la part inferior de la galeria un pas obert entre blocs ens permet baixar uns 8 metres fins finalitzar a -22 metres de fondària. Continuant per la galeria inclinada citada anteriorment, arribarem al final d'aquesta on fa un gir brusc a l'esquerra, on una altra galeria de secció més ampla i còmoda ens situa en una gatera de fàcil accés, a l'altra banda continua la galeria amb idèntiques característiques fins a quedar obstruïda per blocs.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Pallejà
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
 • Recorregut: 47 metres
 • Desnivell: 22 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2020-04-09 09:46:02

Situació

Carregant mapa...


S'ha de seguir el camí que des de la font de les Rovires puja fins la zona on es troba tota la concentració d'esquerdes del mateix nom, l'escletxa nº 2 està situada a uns 10 metres de l'escletxa de les Rovires nº 3, a la base d'un petit ressalt i en el fons d'un embut.
Un altre accés més viable és des del carrer Via de la Farigola, al final d'aquest carrer surt una pista que després de recórrer un quilòmetre, per la dreta surt un sender que ens porta fins la zona de les escletxes.

Història

El novembre de 1948, un grup de membres (Llopis, Thomas, Montoriol, Termes i Vicens) del recent creat GES del Club Muntanyenc Barcelonès visiten una sèrie de cavitats a Pallejà que anomenen genèricament com Forats de la Presa d'Aigua, però no donen cap més detall. Pel full d'activitats del GES coneixem més coses, ja que es detallen el nom de cadascuna de les cavitats visitades i el seu desenvolupament, a saber: Forat Petit (- 6m); Forat Pla (10 m); Forat del Caos(- 14m); Avenc Estret (- 10m) i Avenc del Diable (- 25 m). No se'n sap res més, però sospitem que un d'ells, (potser l'Avenc del Dimoni) és el que ara coneixem com Escletxa nº 2 de les Rovires.
Durant anys no es tenen més notícies, encara que puntualment apareixen notes d'activitats d'alguns grups espeleològics que esmenten els Forats de la Presa d'Aigua. No saben quan, algú va rebatejar la cavitat com a Cova Meva, la pintada a la boca encara es conserva.
El 1974, en Joan Pallarès, Xavier Bellés i altres companys comencen a catalogar les cavitats d'aquest sector de Pallejà i que anys més tard passarien a ser publicades a Gours-10. És aleshores quan apareix el nom d'Escletxes de les Rovires.
El 1989 Antonio Asensio i Pedro Valdepeñas comencen a revisar totes les cavitats conegudes, topografiant-les de nou i documentant altres d'inèdites.

Topogràfics

topo 0: Escletxa de les Rovires Nº2
topo 1: Escletxa de les Rovires Nº2

Fotos

foto 0: Escletxa de les Rovires Nº2
foto 1: Escletxa de les Rovires Nº2
foto 2: Escletxa de les Rovires Nº2
foto 3: Escletxa de les Rovires Nº2
foto 4: Escletxa de les Rovires Nº2

Bibliografia

 1. Asensio,A.; Valdepeñas,P.(1993).-”Las cavidades de la Mola de Montmany y alrededores”. Passamà (1):5-26. GIRES. Sant Esteve de Sesrovires.
 2. Rubinat, Francesc; Pallarès-Personat, Joan.(1984).-”Catàleg Espeleològic del Massís de Garraf - Unitat Septentrional - Sector 14”. GOURS (10):61-73. GEFOMA. Barcelona.
 3. Rubinat Aumedes, Francesc.(2004).-Catàleg Espeleològic del massís de l'Ordal(monogràfic):1-117. SIE-CE Àliga. Barcelona.
 • Fitxa actualitzada el març de 2018, coordenades, dades i fotografia boca facilitat per Jordi Perera.
 • Altres fotografies extretes del Blog (www.espeleobloc.com.es) apunt del dia 25-07-2011.
 • fitxa actualitzada l'abril de 2020 on s'inclouen topografies antigues i s'actualitza la història.

Copyright © Espeleoworld 2023.