Coves Nº2-3 de Can Mas

Coves amb espectaculars formes d'erosió a Torrelles de Llobregat.

Una àmplia balma dóna pas a un conducte en la seva part Oest d'11 metres de recorregut i una alçada mitja de 2,50 metres. En direcció Est, trobem un altre conducte paral·lel de sostre baix i 6 metres de recorregut, seguint la balma en direcció Est, trobem un ampli conducte que finalitza en un pou ascendent de 2,25 metres que comunica amb la cova que es troba més a l'Est d'aquesta. Seguint el cingle per l'exterior una quinzena de metres, trobem l'àmplia boca que dóna accés a una galeria d'uns 14 metres de recorregut amb unes formes d'erosió espectaculars, al fons a l'esquerra trobem el pou que comunica amb la veïna cova
La seva gènesi és bàsicament producte de l'erosió eòlica sobre els gresos vermells del buntsandstein (Triàsic), del tot similar a la de les veïnes balmes de Bruguers (Gavà). Presenta les peculiars formes alveolars d'aquest tipus de “taffoni”.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Torrelles de Llobregat
  • Comarca: Baix Llobregat
  • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
  • Recorregut: 35 metres
  • Desnivell: 6 metres
  • Granunitat: Serralada Litoral
  • Litologia: Gresos
  • Bio:
  • Última revisió: 2018-05-17 14:49:28

Situació

Carregant mapa...


A Torrelles de Llobregat ens situarem al Raval Mas, aquí cal seguir el carrer del Raval, al final d'aquest passa a ser una pista que es dirigeix a Can Mas, actual casa de colònies, cal seguir la pista fins arribar al coll de la serra de Can Valent, límit amb el municipi de Cervelló, haurem recorregut 1.650 metres. El coll forma un pla on podem deixar el vehicle, del costat esquerra en direcció Oest surt un sender que en uns 350 metres més o menys planejant ens porta fins a una cruïlla on per l'esquerra en uns pocs metres ens portaria a la cova nº 1 de Can Mas, des de aquesta cruïlla el sender remunta el vessant fins arribar a una nova cruïlla, cal seguit per l'esquerra que ens portarà fins les coves nº 2 i 3 després de remuntar un desnivell d'uns 30 metres.

Història

N. Font i Sagué, a la pàgina 148 del seu Catàlech (1897) cita textualment:


Torrelles de Llobregat. 144) Coves de Can Mas.- Són varies y estan situades en la montanya qu'ils dóna nom.


Posteriorment aquesta cita és recollida per Faura i Sans (1909) i encara més tard, per Llopis Lladó en les primeres edicions dels mapes de l'Ordal d'Editorial Alpina. Malgrat això, no es donen dades d'aquestes cavitats.
No és fins l'abril de 2018 que un company excursionista ens parla d'unes coves espectaculars a Torrelles de Llobregat. Una simple consulta per internet a diferents blogs i rutes excursionistes (wikiloc) ens donen notícia i imatges d'unes coves excavades en els gresos triàsics i situades per damunt de Can Mas. La gran majoria d'aquestes referències les anomenen Coves de Can Riera (prenent com a referència la casa situada no gaire lluny, però en el terme municipal de Cervelló). Altres també les anomenen Cova Vermella i Cova Bonica.
No hi ha dubte que aquestes curioses cavitats, molt conegudes des de fa temps pels excursionistes, no són altres que les citades per Font i Sagué fa més de 120 anys.

Topogràfics

topo 0: Coves Nº2-3 de Can Mas

Fotos

foto 0: Coves Nº2-3 de Can Mas
foto 1: Coves Nº2-3 de Can Mas
foto 2: Coves Nº2-3 de Can Mas
foto 3: Coves Nº2-3 de Can Mas
foto 4: Coves Nº2-3 de Can Mas
foto 5: Coves Nº2-3 de Can Mas
foto 6: Coves Nº2-3 de Can Mas
foto 7: Coves Nº2-3 de Can Mas

Bibliografia

  1. Font i Sagué, N.(1897).-”Catàlech Espeleològich de Catalunya”. Butll. Cent. Exc. Catalunya (27):148. CEC. Barcelona
  • Coordenades, situació, dades, topografia i fotografies aportades per Martí Romero i Francesc Rubinat (ERE-CEC).

Copyright © Espeleoworld 2023.