Coves dels Moros

Conjunt de petites coves obrades penjades a la paret de Canalda (Odèn).

Es tracta d'un conjunt de balmes unides lateralment, penjades a més de 10 metres per sobre de la base del cingle i assentades sobre un estrat margós. El punt més fondo es troba a 11 metres de la boca. Hi ha les restes d'unes parets frontals que estaven destinades a resguardar la cambra.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Odèn
  • Comarca: Solsonès
  • Unitat: Solsonès
  • Recorregut: 11 metres
  • Desnivell: 0 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2013-12-29 14:34:43

Situació

Carregant mapa...


A la carretera L-401 en direcció a Coll de Jou, entre els quilòmetres 37 i 38, trobem un camí a l'esquerra que seguirem durant poc més de 500 metres, en aquest punt al cingle de l'esquerra es veuen les Coves dels Moros, que s'alcen uns 20 metres paret amunt. Per accedir-hi, l'any 1966 hi havia una escala de fusta de 13 metres d'alçada. Actualment (2013), cal seguir el cingle uns metres tot fixant-nos en una petita lleixa que continua des de les coves fins un punt menys vertical. En aquell punt una corda ens permet pujar fins a la lleixa, on un cable d'acer horitzontal ens donarà la seguretat per accedir a les coves.
Amb l'equipament de via ferrada (arnés i doble baga) avancem per l'estreta lleixa per un tram molt vertical fins arribar a la primera de les coves, la més gran. Per avançar cap la segona i tercera cova no hi ha cable de seguretat, només uns precaris filferros que donen una seguretat més psicològica que no pas real per passar sobre el buit. En les coves encara es pot veure restes de les parets que tancaven les estances. És possible baixar fent un ràpel d'uns 25 o 30 metres, ja que hi ha una instal·lació dins de la cova gran, però és més ràpid tornar pel mateix camí (10 minuts) que no pas treure la corda i preparar el ràpel.

Història

Conegudes des de temps immemorial, ja les cita Norbert Font i Sagué el 1897 en el Catàleg Espeleològich de Catalunya.

Topogràfics

topo 0: Coves dels Moros

Fotos

foto 0: Coves dels Moros
foto 1: Coves dels Moros
foto 2: Coves dels Moros
foto 3: Coves dels Moros
foto 4: Coves dels Moros
foto 5: Coves dels Moros
foto 6: Coves dels Moros

Bibliografia

  1. Borràs,J; Miñarro,J.M; Talavera,F.(1980).-”l'Urgell, el Solsonès, la Segarra i el Berguedà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol 5):1-233. Ed. Políglota. Barcelona.
  2. Coordenades, fotos i situació aportades per la web “Engarrista” (www.engarrista.com) de Marc Solé post del dia 25 de desembre de 2011.” Ferrada Puig Arnau, coves dels Moros i paret de Canalda”.

Copyright © Espeleoworld 2023.