Coves del Monnell

Cova amb dues boques d'accés i 92 metres de recorregut a Gisclareny .

Una Balma de 12X5X4 metres i planta ascendent, ens situa al peu d'una escalada de 15 metres (en artificial els darrers metres). L'entrada forma una bonica terrassa de planta irregular ”balcón de los Cenutrios” (*), després de remuntar un curt ressalt accedim a una amplia sala de sostre alt, la qual enllaça per l'extrem oposat amb una galeria descendent de fàcil exploració fins a finalitzar en una gatera als 10 metres de recorregut. Aquesta galeria presenta dues petites continuacions a la paret esquerre, tractant-se de tubs ascendents d'escàs recorregut. La gatera de sostre molt baix, enllaça als 3 metres amb una petita sala rodona, a partit d'ací trobem un seguint de passos estrets intercalats amb altres de més amplis, totalitzant un 19 metres de recorregut. Bruscament, després de remuntar un curt pas estret semi vertical, arribem a l'inici d'una galeria que s'eixampla progressivament fins arribar a la part més àmplia als 6X4 metres, amb la planta plana recoberta de terra. Aquesta galeria té un recorregut lineal de 28 metres i dos sortides a l'exterior, que donen a la cinglera (SC-32). La cavitat té un recorregut total de 92 metres, mentre que el desnivell entre boques és de +22 metres. La distància exterior entre boques és d'una trentena de metres.
(*)Cenutrios: Hombres lerdos, zoquetes, estúpidos. Diccionario R.A.E. (22 edición).

  • Tipo: Cova
  • Municipi: Gisclareny
  • Comarca: Berguedà
  • Unitat: Cadí - Moixeró
  • Recorregut: 92 metres
  • Desnivell: 22 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2015-05-03 07:13:13

Situació

Carregant mapa...


Davant de la masia del Monnell, i per sobre de les cavitats (SC-26; SC-27;SC-28 i SC-29), es divisa clarament des de lluny una gran balma al peu de la cinglera, la cavitat en si es troba al sostre de la balma (SC-31). Per accedir a la SC-32, es necessari situar-se per damunt del cingle, remuntant per la cascada de Murcurols, per la dreta trobem un incipient corriol. Un cop situats damunt del cingle on trobem unes alzines de tronc gruixut (dades de 1987), cal davallar mitjançant un rapel uns 5 metres de cingle on trobarem les dues boques mig amagades entre blocs i vegetació.

Història

La SIES la va descobrir el 20 de desembre de 1987 en el sostre d'una gran balma. Després d'una escalada d'uns 15 metres, accediren a la cavitat pròpiament dita, explorant-se uns 30 metres fins un interminable obstacle estret. Van caldre tres sortides realitzant desobstruccions per tal d'ampliar els passos estrets i poder connectar la SC-31 amb la veïna SC-32.

Topogràfics

topo 0: Coves del Monnell

Fotos

foto 0: Coves del Monnell
foto 1: Coves del Monnell
foto 2: Coves del Monnell
foto 3: Coves del Monnell
foto 4: Coves del Monnell

Bibliografia

  1. SIES (1992).- “El S.I.E.S. en la Sierra del Cadí” Espeleología SIES (1): 9-33. SIES-CCR l'Avenç. Esplugues de Llobregat.
  2. Asensio Vela, Antonio.(1997).-”Exploracions a la Serra del Cadí.(Recull preliminar dels treballs efectuats de 1982 a 1992”. Cavernes (24):61-64. GE Badalona.
  • Coordenades i fotografies extretes del blog (www.engarrista.com)post del dia 2/2/2015 "Cova del Monnell".

Copyright © Espeleoworld 2023.