Coves del Barranc del Migdia

Conjunt de vuit petites coves i balmes al barranc del Migdia (Bot, Terra Alta)

Conjunt de vuit ínfimes cavitats:
· Cova I del Barranc del Migdia: Petita cova al peu del saltant.
· Cova II del Barranc del Migdia: A uns 40 metres més amunt que l'anterior i un xic a la dreta, tot mirant la paret rocosa. Es tracta d'una antiga balma d'origen fluvial, avui tota plena de còdols i sediments.
· Cova III del Barranc del Migdia: És la més important del conjunt, a uns 20 metres més amunt que l'anterior. Es tracta d'una gran balma desenvolupada a favor d'un estrat sorrenc del conglomerat. La minsa alçària de la boca, sobretot al sector E, li dona unes condicions de foscor que no fan semblar pas una balma.
El sòl té un gros gruix de sediments molt visibles al tall de la boca (Secció A-B) i és entapissat de molts còdols i argiles ferruginoses, molt vermelles, seques i polsoses.
Sobre la topografia li hem calculat uns 40 metres de recorregut entre les tres boques.
· Cova IV del Barranc del Migdia: Més amunt que l'anterior i a l'esquerra mirant el circ rocós. És sols una petita concavitat amb un curiós doble pis format per sediments.
· Cova V del Barranc del Migdia: Més enlaire i a l'esquerra del conjunt, d'uns 7 metres de fons i lleugerament ascendent.
· Balma de l'Agulla del Migdia: És un 'baumot' sota aquesta agulla.
· Forat I de Roca Plana: Antiga surgència fòssil, quasi al cim de la Roca Plana.
· Forat II de Roca Plana: Al peu del cingleró superior, en el seu punt més baix. És també una surgència fòssil entapissada d'una crosta estalagmítica avui mig malmesa.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Bot
 • Comarca: Terra Alta
 • Unitat: Terra Alta, la
 • Recorregut: 40 metres
 • Desnivell: 0 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2018-04-14 12:10:23

Situació

Carregant mapa...


Des de l'Àrea recreativa del Forat de la Donzella cal començar a remuntar el barranc per la seva llera i passats uns 600 metres, trencar barrancada amunt (dreta hidrogràfica) fins que al peu del gran tirapit de la falda de la muntanya trobem la primera de les cavitats.
Coordenades aproximades i de poca precisió.

Història

L'única referència d'aquestes cavitats són les descrites per Joan Pallarès que les va visitar junt amb uns amics el 13 d'octubre de 1984

Topogràfics

topo 0: Coves del Barranc del Migdia

Fotos

Bibliografia

 1. Pallarès-Personat, Joan (1985).- “Espeleologia al Barranc del Migdia”. El Pedrís (12): 4. Bot.

Copyright © Espeleoworld 2023.