Cova Submarina del Baluard

Curiosa cova subaquàtica al bell mig del casc antic de Sitges.

Entrarem nedant per la boca principal (A), ja que es tracta de la més còmode i als 8 metres acotarem el cap per situar-nos sota una cúpula de 2,5 metres d'alçada, aquí ja toquem de peus al terra i ens trobarem amb una bifurcació de galeries totalment submergides. Si optem per la situada més a l'O, haurem d'avançar gairebé uns 5 metres en apnea fins arribar a un fus de 3 metres d'alt, quedant-nos de peu per poder descansar tranquil·lament. Tornarem a submergir-nos i al cap de poc el sostre de la galeria va pujant progressivament i ens permetrà altre cop agafar aire. Després d'uns 7 metres més arribarem, ja amb més facilitat, a la Caleta del Relax, amb el terra ple de còdols rodats i un petit fus d'1,5 metres d'alçada. Si ens endinsem en la galeria E, haurem de fer una llarga apnea recorrent uns 12 metres sota l'aigua, fins que el sostre comença a pujar formant petites cúpules que ens permetran treure per fi el cap per a poder respirar de nou. A 4 metres del començament de la galeria un conducte en un brusc gir a la dreta ens comunica a l'exterior a través de l'altra
entrada de la cova.
Seguint per la galeria (E), i en direcció N, després d'un parell més de petites capbussades arribarem als darrers metres de la galeria, ja més còmodes de recórrer. Aquí ens espera la Platgeta també amb el terra recobert de còdols i un petit fus d'1,5 metres d'alt, lloc on podem aprofitar per recuperar-nos.
La tornada la podem fer sortint per la boca (E), ja que la direcció de la galeria ho permet més còmodament. Uns metres abans d'arribar a la sortida trobem el pas més estret de tota la cavitat (0,50x0,50 m).
Just davant de la gran roca que ens barra el pas, podrem prendre aire novament i després d'una altra apnea de 5 metres podrem per fi sortir a l'exterior tant per l'esquerra com per la dreta de la gran pedra.
Es tracta d'una cavitat on s'han de prendre les màximes precaucions possibles, i tant sols accedir-hi quan l'estat de la mar ho permeti, és a dir, quan la mar estigui totalment calmada.
Degut a la poca profunditat de l'aigua que oscil·la entre 1 metre i 1 metre i poc, la cova pot canviar la seva fisonomia degut als forts temporals els darrers 5 - 6 metres de les dues galeries podrien quedar totalment inaccessibles per l'acumulació de sorra.
Com a curiositat cal destacar que la Platgeta quedaria situada just a sota de l'Arxiu Històric Municipal de Sitges, i la Caleta del Relax estaria a pocs metres a tocar sota el mateix Ajuntament.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Sitges
  • Comarca: Garraf
  • Unitat: Garraf, el
  • Recorregut: 65 metres
  • Desnivell: 3 metres
  • Granunitat: Serralada Litoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio: A l'aigua de l'interior de la cavitat podem trobar-hi bancs de petites gambes, mòlleres roqueres i algun que altre llobarro de bona mida.
  • Última revisió: 2020-05-19 12:37:47

Situació

Carregant mapa...


Les entrades de la cova es localitzen per sota del Palau Maricel de Sitges al penya-segat que dóna al mar. L'accés més còmode el farem sortint nedant o bé amb alguna petita embarcació inflable des de la platja de Sant Sebastià. Seguirem la línia de costa cap a l'O, i a uns 90 metres trobarem una gran roca encastada arran de mar, es tracta de la boca (E), l'entrada principal (A) la trobarem continuant 5 metres més.

Història

En Rafa Fraguas de ben petit i pescant a la zona, sempre li havia atret la seva entrada principal. Al cap d'uns anys va començar a entrar-hi i recórrer les seves galeries per pescar-hi llobarros, equipat amb neoprè, llum i equip de busseig bàsic.
El 13-06-2018 junt amb Miquel Muntanyola hi accedeixen i fan la topografia.


Nota d'Espeleoíndex: No hem sabut trobar cap referència, ni antiga ni moderna, d'aquesta cavitat. Com bé explica l'autor de la fitxa, era coneguda des de fa molts anys pels pescadors de canya però sembla que mai ningú s'havia decidit a anar més enllà de la boca.


Toponímia: El baluard de Sitges, ara amb una rèplica de l'únic canó que queda de la defensa marítima de la població, al llarg del temps s'ha escrit amb diferents grafies, des del castellà baluarte al noucentista baluart (del 1901 al 1936 s'editava el setmanari: Baluart de Sitges) i des de fa uns anys el normalitzat baluard. De totes tres formes es troben plaques i rètols al casc antic de Sitges.

Topogràfics

topo 0: Cova Submarina del Baluard

Fotos

foto 0: Cova Submarina del Baluard
foto 1: Cova Submarina del Baluard
foto 2: Cova Submarina del Baluard
foto 3: Cova Submarina del Baluard
foto 4: Cova Submarina del Baluard

Bibliografia

  • Totes les dades, coordenades, topografia i fotografies han estat facilitades per Rafa Fraguas.

Copyright © Espeleoworld 2023.