Cova Picasso

Senzilla balma d'interès històric a Horta de Sant Joan

Es tracta d'una balma de petites dimensions. Uns 5 metres d’ample per una fondària màxima de 3 metres, amb un sostre inclinant que va perdent alçada de manera que no es pot estar dret a la seva meitat més interior. La superfície aixoplugada està envoltada d'un mur de pedra baix, de manera que forma un “habitacle” de forma gairebé semicircular. Una línia de pedres divideix bastament l'habitacle en dues “cambres”, essent la “cambra” NE la més planera, on podrien dormir tres persones sense masses comoditats.


No deixa de sorprendre que aquesta cova fos escollida per Picasso com a precari hàbitat per passar llargues temporades. Probablement, la proximitat del riu i de l'aigua jugaren un paper important en prendre la decisió.


El nom original de la cova el pren d'un naixement d'aigua situat a la llera del riu Estrets, uns 200 metres aigües amunt de la cova. Es tracta dels ullals de Morago. El seu cabal ha estat captat per abastir d'aigua potable el poble d'Arnes. Per aquest motiu, hi ha una conducció feta amb formigó que resulta molt visible a tot el llarg del curs del riu. En el tram que ens ocupa, la conducció ha estat aprofitada per fer passar part del camí per on transcorre l'“Itinerari de Picasso”. Unes baranes de fusta impedeixen que puguem caure al riu. 
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Horta de Sant Joan
 • Comarca: Terra Alta
 • Unitat: Port, el
 • Recorregut: 3 metres
 • Desnivell: 0 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2017-11-24 13:54:37

Situació

Carregant mapa...


Al Parc Natural dels Ports, al vessant esquerre del riu Estrets, aigües amunt de l'àrea recreativa del Mas de la Franqueta, a la qual s'arriba per una pista asfaltada de 12 km que neix de la carretera C-111 en les rodalies del trencall a Horta de Sant Joan.
Sortint de l'àrea recreativa, continuarem la pista tenint el riu Estrets a mà dreta, al cap de poc deixarem a l'esquerra el camí que mena a la “Marbrera”, antiga pedrera que ha estat condicionada per poder ser visitada. Més endavant trobarem una bifurcació on hi ha un pal indicador on llegirem “Cova Picasso, 150 m”. Seguirem el camí, que creua el riu i continua paral·lel a ell en sentit oposat al que veníem, fins a trobar la cavitat, uns metres per damunt del nivell del camí. De l'àrea recreativa a la cova, uns 20 minuts. Hi ha un itinerari senyalitzat que passa per la cova.

Història

Aquesta cavitat, coneguda tradicionalment com a cova dels Ullals de Morago i utilitzada en altre temps pels pastors per aixoplugar-se, hagués passat sense pena ni glòria atès que les seves minses dimensions farien que, probablement, els espeleòlegs no la tinguessin ni tan sols en consideració per a catalogar-la.
Però un fet li hauria de donar un protagonisme inusitat. Pablo Ruiz Picasso va triar aquesta cova per fer llargues estades a la natura, essent el seu habitatge i refugi. Aquest protagonisme ha arribat fins al punt de què el Parc ha habilitat un recorregut senyalitzat, “Itinerari de Picasso”, que passa per la cova, cosa que fa que sigui molt visitada, essent un dels punts d'interès turístic que ofereix el municipi d'Horta de Sant Joan, ja que es tracta d'un “indret Picassià”

Topogràfics

topo 0: Cova Picasso

Fotos

foto 0: Cova Picasso
foto 1: Cova Picasso

Bibliografia

 • Totes les dades, topografia i fotografies han estat extretes del blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (de Jordi de Valles). Apunt del 29-8-2017. Autors fitxa: Ferran Cardona i Carme Bañolas

Copyright © Espeleoworld 2023.