Cova Nº10 de l'Escudelleta

Petita cova penjada al cingle al barranc de la Pixera (Capafonts)

La cova presenta dues boques penjades al cingle, però per la part superior d'aquest es troba un forat rodo de vora uns 10 m de diàmetre i que per un costat es poden davallar fàcilment els 5 m de desnivell. Al seu fons, en l'extrem SO de la planta, s'obren les dues boques que es precipiten al cingle.

  • Tipo: Cova
  • Municipi: Capafonts
  • Comarca: Baix Camp
  • Unitat: Muntanyes de Prades
  • Recorregut: 15 metres
  • Desnivell: 7 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2022-10-20 10:17:02

Situació

Carregant mapa...


Sortint del poble de Capafonts per la carretera TV-7041 en direcció a Mont-ral, a l'alçada del quilòmetre 21,220 a la dreta surt una pista, al cap de pocs metres trobem a l'esquerra un camí amb un indicador per anar a la Foradada. Cal seguir-lo, i en fort pendent ens enfilem sense pèrdua fins la Foradada. Un cop passada aquesta, el camí segueix pujant fins trobar una desviació a la dreta, seguirem pujant fins arribar a la base d'una cinglera on es troben totes les coves i la font conegudes com Escudelleta. La número 10 és la primera de les coves que trobem, molt visible per estar la boca penjada al cingle, per accedir per la boca superior cal seguir el camí passant per davant de totes les coves de l'Escudelleta el camí es va eixamplant fins a fer-se pista en molt mal estat, de seguida arribarem a una cruïlla on seguirem a l'esquerra durant 830 metres, en aquest punt deixarem la pista i seguirem en direcció W cap el cingle camp través durant 160 metres, on trobarem la boca superior que dóna accés a la cova de l'Escudelleta nº 10.
Una altra manera d'accedir és en vehicle 4x4 des del coll de Capafonts a la carretera TV-7041 i seguir la pista dels Motllats que passa per la Creu Trencada, la font Nova fins el Tossal del Baptistó. Cal indicar que la circulació per aquesta pista és prohibida i per tant es corre el risc de ser sancionat pels agents rurals.

Història

Malgrat ser conegudes des de temps llunyans per la gent de la contrada, la primera cita que trobem és deguda a J. Ferraté (1918) que en fa esment del conjunt de coves tot anomenant-les Coves de l'Escudelleta.
J. Iglésies i J. Santasusagna (1930) a la seva guia excursionista de les Muntanyes de Prades, també fan esment però especifiquen que la més important de totes elles és l'anomenada Cova del Grèvol.
Els anys 1968 i 1969, membres del Grup Geogràfic de Gràcia (després EC de Gràcia) visiten la cova del Grèvol, anomenant-la Cova de l'Escudelleta.
Els anys 1981 i 1982, membres de la SIEP – CE Poblet de Barcelona, fan un treball de recopilació del conjunt de totes les cavitat i les numeren (1 al 10) però les anomenen del Barranc de la Pixera, encara que hagués estat més correcte fer-ho com a Coves de l'Escudelleta.
Pel que fa a la cova número 10 no tenim cap constància de la seva exploració fins que el 2-10-2022 és visitada per Josep Guarro, Joan C. Juderias i Jordi Perera

Topogràfics

topo 0: Cova Nº10 de l'Escudelleta
topo 1: Cova Nº10 de l'Escudelleta

Fotos

foto 0: Cova Nº10 de l'Escudelleta
foto 1: Cova Nº10 de l'Escudelleta
foto 2: Cova Nº10 de l'Escudelleta
foto 3: Cova Nº10 de l'Escudelleta
foto 4: Cova Nº10 de l'Escudelleta
foto 5: Cova Nº10 de l'Escudelleta

Bibliografia

  1. Borràs, J.; Miñarro,J.M.; Talavera, F. (1984).-”el Baix Camp, el Priorat i la Ribera d'Ebre”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.7):61 Ed Políglota.
  2. Ferraté, J.(1918).-Espeleologia a les Comarques Tarragonines.134 pp. Reus
  3. Iglesies, J.(1929).-Les muntanyes de Prades, el Montsant i la serra de la Llena. 366 pàg. Agrupació Excursionista de Reus.
  4. Iglesies, J.; en col·laboració amb Santasusagna, J. (1930).- Les muntanyes de Prades, el Montsant i la serra de la Llena. 2ª edició. 366 pàg. Agrupació Excursionista de Reus.
  5. Talavera, Ferran (1982).-”Las cavidades del barranc de la Pixera (Motllat-Baix Camp)”. Boletín Espeleológico SIEP (14):30-41. SIEP – CE Poblet.
  • Actualització de dades, croquis i fotografies facilitades per Josep Guarro, Joan C. Juderias i Jordi Perera (octubre 2022). Més informació al web: espeleodijous.cat (Apunt del 14-10-2022)

Copyright © Espeleoworld 2023.