Cova dels Voliacs

Petita cova de 30 m. de recorregut al congost de Tresponts (Organyà, Alt Urgell)

La boca de la cavitat té 2,2 metres d'amplada i 3,2 metres d'alçada i ha estat modificada amb explosius per tal de facilitar l'accés (es poden veure dues barrinades). Dóna pas a una única galeria descendent. Als 11 metres ens trobem amb un ressalt d'1 metre que dóna a una saleta. A terra hi ha un ressalt d'1 metre sense continuació. Des del fons de la saleta es veu al sostre la llum de l'exterior. Pujant per la paret inclinada es pot arribar fins als blocs que obstrueixen totalment la sortida. Una corda lligada a un dels blocs (des de l'exterior) ens indica que la sortida donaria a una paret vertical on es practica l'escalada. Desnivell: 6,2 m. (-4,4; +1,8)
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Organyà
 • Comarca: Alt Urgell
 • Unitat: Boumort, el
 • Recorregut: 30 metres
 • Desnivell: 6 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-07-16 14:04:57

Situació

Carregant mapa...


Al km 14 de la carretera C-14 (entre la Seu i Organyà, al congost de Tresponts) es troba una construcció feta amb maons. Sobre aquesta s'hi distingeix una roca alta que presenta forma d'agulla. Caldrà remuntar per darrere de la construcció i al costat de les parets fins a trobar la cavitat, uns 30 metres per sobre de la carretera, un xic enlairada però fàcil de localitzar.

Història

Coneguda de temps immemorials. L'any 1981, J. de la Vega identifica la cova del Pont Vell com sinònim de cova dels Voliacs, sinonímia que també recull l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya, però la situació que dóna es correspon a la cova dels Voliacs i la descripció a la cova del Pont Vell, error que també es recull al Catàleg Espeleològic de Catalunya del 2009. En realitat es tracta de dues cavitats diferents: la cova dels Voliacs (o cova dels Muriacs) i la cova del Pont Vell, explorada per la SIE l'any 1970.
Nosaltres portàvem la situació de la cova dels Voliacs (amb la creença que era la cova del Pont Vell) i ràpidament ens vam adonar que es tractava de cavitats diferents.
Un cop feta la topografia vam intentar, sense èxit, la localització de la cova del Pont Vell, que hauria de situar-se uns 200 metres abans de la cova de la Galeria del Pont Nou.
A l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya (i també al mapa de l'ICC) figures dues cavitats: el forat de Tresponts (Cavitat en sentit ascendent que ha estat parcialment reomplerta amb la runa de la construcció de la carretera) i el forat petit de Tresponts (forat descendent per on pot entrar una persona) aproximadament al lloc on hauria d'estar la cova del Pont Vell. Nosaltres sospitem que al fer la remodelació de la carretera van quedar parcialment tapades les dues entrades de la cova del Pont Vell, que es correspondríem amb els dos forats de Tresponts, però caldrà una nova recerca sobre el terreny per poder assegurar-ho

Topogràfics

topo 0: Cova dels Voliacs

Fotos

foto 0: Cova dels Voliacs
foto 1: Cova dels Voliacs
foto 2: Cova dels Voliacs
foto 3: Cova dels Voliacs
foto 4: Cova dels Voliacs

Bibliografia

 1. SIE – CEA (1977).- “Breves apuntes sobre la kartificación del 'Congost de Tres Ponts' ante un proyectado aprovechamiento del Segre (Lleida)”. EspeleoSie (20): 13-23. SIE – CE Àliga. Barcelona.
 1. Valles, J. de (2009).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 2. Espeleo Club de Gràcia / Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.
 1. Vega, J. de la (1981).- “Aplec de documents arqueològics de les coves del Montsec i llur projecció a les comarques i serres properes”. Mediterrània (12): 1-359. Barcelona.
 • Dades inèdites, topografia i fotografies extretes del blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (de Jordi de Valles). Post del 20-5-2014. Dades de Jaume Ferreres i Jordi de Valles, Espeleo Club de Gràcia)

Copyright © Espeleoworld 2023.