Espeleo World

Cova dels Pilons

Cova d'un centenar de metres de recorregut a Sarroca de Bellera.


Ens trobem davant una gran balma de 43 m d'amplada per 8 m d'alçada i 6 de fons com a màxim. La seva base esta plena de blocs caiguts del sostre.
La característica més curiosa d'aquesta espluga és l'existència de 4 grans pilars, i un de petit que semblen apuntalar el sostre de la cavitat. Els pilars són quadrats d'1X1 metres.
La continuació de la cova la trobem a la dreta del tot, on un passadís descendent ens condueix, 8 m més enllà, a una obertura que mitjançant un petit ressalt i una rampa ens aboca a una sala de sostre baix (1 metre d'alçada) on trobem una zona entollada on s'acumula l'aigua provinent de l'exterior. Ens trobem en un estrat inclinat que resulta ser la continuació de la balma. Avançarem uns quaranta metres cap al NE, el sostre continua baix i les amplades són d'uns 8-10 metres aproximadament. Aquí trobem un petit esfondrament que ens porta a una saleta inferior d'uns 8X4 metres sense cap sortida. Aquest lloc ens dóna la fondària màxima de la cova (-8 m). Uns 10 metres més enllà trobem un altre esfondrament, en aquest cas allargassat que tampoc va enlloc. Deu metres més i la galeria fineix.
Respecte el recorregut de 174 metres i desnivell de +7 metres, indicats en la topografia actualitzada (GEB-GEP), entenem que s'està comptabilitzant l'amplada i desnivell de la balma; el que és estrictament la cova no té més d'un centenar de metres de recorregut.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Sarroca de Bellera
 • Comarca: Pallars Jussà
 • Unitat: Alt Pallars
 • Recorregut: 100 metres
 • Desnivell: 8 metres
 • Granunitat: Pirineu Axial
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-10-31 15:32:46

Situació


Anant de Senterada cap el Pont de Suert per la carretera N-260, passat el quilòmetre 324, trobarem a la dreta un desviament que es bifurca; la branca de la dreta va cap a Erdo, nosaltres anirem per la pista de l'esquerra (antiga carretera) actualment força malmesa, per la qual cosa aconsellem deixar els vehicles i continuar a peu. Al lloc hi ha les ruïnes d'una casa de la qual únicament resta dempeus el frontal on trobem una representació de Sant Jordi.
La pista va pel marge esquerre hidrogràfic dels meandres del riu Bòssia, una mica elevat d'aquest. Als 300 metres trobarem la gran Espluga de la Solana d'Erdo, amb els seus pilons característics. L'anyl 2012, aquesta pista era farcida de ruscs d'abelles, per la qual cosa caldrà anar amb precaució.

Història


La primera exploració espeleològica coneguda és realitzada l'any 1975 per la SIEP del CE Poblet de Barcelona, encara que aquests la situen erròniament al municipi de Senterada.
Desconeixem la procedència dels pilons que semblen aguantar la volta de la Balma, però algú ja fa temps, ens explicà que es va fer precisament amb aquesta intenció, quan la carretera passava a tocar de la balma i havia el perill de que en cas d'esfondrament caigués a la carretera.

Topos

Media

Biblio

 1. Talavera, Ferran (1978).-”Cova dels Pilons”. Boletín Espeleológico SIEP (10):6-8. SIEP-CE Poblet. Barcelona
 2. Borràs, J.; Miñarro, J.M.; Talavera, F. (1978):”el pallars jussà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol. 1):174-175. Ed. Políglota. Barcelona.
 • Coordenades, topografia actual i fotografies extretes del blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (de Jordi de Valles). Apunt 10-4-2014.