Cova dels Lladres

Característiques

  • Tipus: Cova
  • Municipi: Vacarisses
  • Comarca: Vallès Occidental
  • Unitat: Sant Salvador de les Espases - Serra de Rubió
  • Recorregut: 20 metres
  • Desnivell: 4 metres
  • Gran unitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Conglomerats
  • Última revisió: 2016-12-31

La boca es presenta com una esquerda alta i estreta que cal remuntar. Un cop superat el pas per enfilar-se gairebé fins el sostre, s'inicia un conducte que en un primer moment cal anar acotat i que porta a un ressalt de gairebé 2 metres que comunica amb una cambra d'uns 7 metres de llarg per 2 d'amplada i de la que surten una sèrie de conductes laterals que es fan impenetrables al moment. Des de la boca, i per la part inferior, existeix un altre conducte, molt estret, que comunica amb la part inferior del ressalt i la cambra esmentats.

Situació

Carregant mapa...

Anant de Terrassa a Manresa per la C-58, a l'alçada de Torreblanca surt la carretera BV-1211 en direcció a Olesa de Montserrat. Poc abans del km 3 i del pont del Mimó, surt un trencall que passa per sota de l'autopista (C-16) i arriba a la masia del Mimó. Al N d'aquesta casa es veu l'anomenada Carena de Torrella. La cova es troba per sota del punt més alt d'aquesta carena.

Història

Coneguda per la gent de la contrada des de temps remots, que creien era l'amagatall dels lladres que assaltaven els pelegrins que anaven a Montserrat pel Camí Romeu. La primera visita espeleològica que tenim constància és la realitzada per membres del GES – CMB el juny del 1955, que la denominen Cova de Can Mimó d'Olesa i li atorguen 25 metres de recorregut, segons consta al llibre d'activitats del GES. Més tard, tres membres de l'ERE-CEC (O. Escolà; B. Poderós i JMª Colom) la visiten el 7 d'abril del 1963. Segons explica l'Escolà, durant l'exploració van tenir un problema; sembla que la cova estava ocupada per alguna guineu i la presència de puces era tan enorme que al cap d'una estona al seu interior van haver de sortir a corre-cuita amb el cos i la roba plenes d'aquests insectes. És el colmo per a un biospeleòleg!. Per cert, al llibre d'activitats de l'ERE la cavitat també va quedar anotada com a Cova de Can Mimó , ja que desconeixien el nom correcte. Pocs anys més tard (1967 o 1968) membres de la SIRE – UEC Olesa són informats per gent de can Mimó de l'existència de la cavitat i són els que comencen a trobar les primeres restes arqueològiques. L'any 1981 es va portar a terme una campanya d'excavació que va catalogar la cavitat com a cova sepulcral neolítica epicardial.

Topogràfics

topo 0: Cova dels Lladres
topo 1: Cova dels Lladres

Fotos

foto 0: Cova dels Lladres
foto 1: Cova dels Lladres
foto 2: Cova dels Lladres
foto 3: Cova dels Lladres

Bibliografia

Badiella, Xavier. (2003).- “La Cova dels Lladres”. Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (110): 15-17. Terrassa. Ten, Ramon (1986).- “La cova sepulcral neolítica epicardial dels Lladres (Vacarisses, Vallès Occidental)”. Empúries (48-50) vol.II: 352-355. Museu d'Arqueologia. Barcelona. Coordenades i fotografies extretes del blog: percaminsdelbages.blogspot (de Joan Escoda). Apunt del 5-1-2012.