Espeleo World

Cova dels Ermitons

Cova de 77 metres de recorregut a Sales de Llierca.


Constituïda per una única galeria de 77 metres de recorregut en sentit ascendent que arriba a +11 metres. El primer tram és més espaiós, arribant la galeria als 8 metres d'alçada, en el moment que la galeria es fa més estreta, aquesta comença a pujar, mentre va disminuint l'alçada del sostre fins arribar a tenir que ajupir-se per seguir avançant.
És un dels jaciments arqueològics més importants de l'Alta Garrotxa. Actualment la cova està tancada per una reixa que impedeix el pas, per tal de protegir el jaciment arqueològic.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Sales de Llierca
 • Comarca: Garrotxa
 • Unitat: Alta Garrotxa
 • Recorregut: 77 metres
 • Desnivell: 11 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-01-01 16:06:07

Situació

Des de Montagut ens dirigirem cap a Sadernes per la carretera GIV-5231, a Sadernes passarem pel costat de l'ermita de Santa Cecília i seguirem la pista que remunta paral·lela a la riera de Sant Aniol, passarem el Pas del Duc i arribarem a un aparcament de vehicles, una mica més endavant arribarem al Pont dels Aures, però no el creuarem, seguirem el sender que surt per la dreta on hi ha un indicador de la cova penjat d'un arbre. El camí ascendeix passant per la font del Merlot, el sender segueix pujant per una zona de bosc, una mica més endavant el sender planeja per una pineda en direcció al torrent. El sender segueix pujant fins que de cop trobem una breu baixada on el sender gira i travessa un regueró. A l'altre costat del sender travessem unes pedres seguint unes pintades vermelles, més endavant arriben a una cruïlla, si seguíssem per l'esquerra de seguida arribaríem a la cova del Bisbe, caldrà doncs seguir per la dreta on el camí puja fort i cal superar algun tram rocós indicat amb marques vermelles; en arribar al capdamunt de la muntanya trobarem unes fites que marquen un camí a la dreta, nosaltres anirem baixant cap a l'esquerra fins arribar a una paret de roca situada a la nostra dreta, per on seguirem baixant fins quedar just a sobre de la cova, encara que no la divisarem, caldrà baixar amb compte uns metres entre les roques per un tram un tant exposat per fer cap a la cova.
Coordenades aproximades.

Història

La primera exploració de la que tenim noticia, sembla ser que la va portar a terme el Dr. Joaquim Danés, d'Olot, el qual realitzà una petita excavació el juliol de 1934. Posteriorment, desconeixem la data exacta, però abans de la primera meitat del passat segle, fou visitada per N. Llopis Lladó (GES-CMB) el qual realitza la primera topografia de la cavitat.

Topos

Media

Biblio

 1. Borràs,J;Miñarro,JM;Talavera,F.(1980).-”el ripollès, la garrotxa i l'alt empordà” Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.4):216-217. ed. Políglota. Barcelona.
 2. Maroto, Julià.(1982).-”Estat actual de les recerquessobre la cova dels Ermitons (Sales de Llierca, Garrotxa)”. Annals de l'Institut d'Estudis Gironins (26):3-22. Girona.
 3. Valles, Jordi de(2009).-”Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Ripollès” Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.3):241-242. EC Gràcia / FCE.
 • Coordenades i foto exterior extreta de DCM13 wikilok.com
 • Foto interior extreta de www.novasenda.com