Cova dels Al.luvions

Cova d'uns 60 m. de recorregut a Isòvol (la Cerdanya)

La boca, de 5,5 x 4,5 metres, està dividida en dues per un bloc caigut. Una arcada rocosa es troba a 2 metres del pis i assenyala la veritable entrada de la galeria principal. A l'esquerra comença una galeria de 4 x 2 x 1 metres estructurada sobre un grup de diàclasis orientades al NE. A la dreta s'inicia la galeria principal i una mica més a la dreta una altra galeria de curt recorregut.
La galeria principal s'eixampla aviat (3 x 2 metres) i més endavant es converteix en un laminador (per l'ascensió del pis pels sediments) que condueix a la boca d'un pou. La galeria segueix 6 metres més per l'altre costat de la boca del pou, però es fa impenetrable. Tot el pis d'aquesta galeria (d'una llargada total de 25 metres) queda ocupat per un important dipòsit de sediments fluvials (d'aquí prové el nom de la cavitat), formats per còdols aplanats i grans a la superfície (fins a 25 centímetres de diàmetre) que formen una capa de 10 a 15 centímetres i, a sota, una altra capa més gruixuda formada per còdols també plans, de menys grandària, barrejats amb materials més petits.
El pou, de 1,5 metres de diàmetre, descendeix amb una mica d'inclinació cap al N, 8 metres des d'on, per sota d'uns blocs, es baixa per una rampa 3 metres més. Damunt d'aquests grans blocs s'estén cap a l'E una saleta amb grans materials clàstics al sòl, que ascendeix vers el SE i permet l'accés a la galeria d'entrada.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Isòvol
 • Comarca: Cerdanya
 • Unitat: Alt Segre
 • Recorregut: 60 metres
 • Desnivell: 11 metres
 • Granunitat: Pirineu Axial
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:57

Situació

Carregant mapa...


A uns 30 metres per damunt del tàlveg del riu Duran, al peu d'uns escarpats rocosos que es troben baixant des de la Cova d'en Manent pel vessant occidental del Tossal d'Isòvol.
Coordenades aproximades i sense gaire precisió.

Història

Explorada i topografiada per membres de l'ERE-CEC durant la campanya que es va portar a terme a la Cerdanya entre els anys 1966 i 1970. També va ser objecte de treballs arqueològics.

Topogràfics

topo 0: Cova dels Al.luvions

Fotos

Bibliografia

 1. Borràs, J.; Miñarro,JM.; Talavera, F: (1978).- Catàleg espeleològic de Catalunya. Vol. 1 (l'Alt Urgell i la Cerdanya): 166. Ed. Políglota. Barcelona.
 1. Canals, M.; Ribera, C. Viñas, R. (1970).- La Fou de Bor i cavitats de l'alta vall del Segre., 98 pp. Centre Excursionista de Catalunya – Ed. Montblanch.

Copyright © Espeleoworld 2023.