Cova del Turó del Mal Pas de Puigdoure

Cova de 67 m. de recorregut i d'interès arqueològic a la Serra de l'Obac

Una àmplia boca dóna pas a un galeria que als pocs metres redueix sensiblement la secció. Uns 10 metres més endavant la galeria torna a guanyar amplada i tot seguit s'origina una curta rampa descendent entre blocs. A partir d'aquí la galeria segueix per espai d'uns 35 metres més mantenint unes dimensions força còmodes, uns 3 metres d'amplada i una alçada que es manté en uns 10 metres aproximadament.
A la meitat del recorregut d'aquesta galeria principal es troba un petit ressalt que donava a una curta galeria inferior curullada per sediments i que cap a mitjans dels anys 1980's algú va taponar el seu accés, reduint uns pocs metres el recorregut topografiat (Badiella, 1987).
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Mura
 • Comarca: Bages
 • Unitat: Obac, Serra de l'
 • Recorregut: 67 metres
 • Desnivell: 6 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-04-24 15:57:01

Situació

Carregant mapa...


Al S del turó del Mal Pas (algunes fonts l'anomenen malpàs). S'accedeix des de l'aparcament de l'Alzina del Sal·lari, seguint pels anomenats Graons de Mura fins a coll de Boix. A partir d'aquí s'ha de prendre el camí que recorre la carena de l'Era dels Enrics fins arribar al turó del Mal Pas. Sense arribar a accedir al propi turó s'ha de seguir el camí que continua cap al turó de Puigdoure, però ben aviat cal deixar-lo per anar a trobar un corriol que baixa cap al torrent del Mal Pas i després d'una forta baixada, prendre un trencall a mà esquerra que va cap a l'agulleta del Mal Pas i ben a la vora es troba la cova.

Història

Segons la circular nº 93 del Centre Excursionista de Terrassa, el 14 de desembre del 1958, sis membres de l'Entitat van fer l'exploració de la cova.
Malgrat això, la cova no es va donar a conèixer fins a les exploracions del GES – CMB (abril 1963) i la posterior campanya arqueològica i paleontològica que van portar a terme també amb membres del GRS – AE Icària i GIS de la Cooperativa Pau i Justícia. Es va trobar un crani de tipus cromanyoid, escasses restes de ceràmica, estris de sílex i os, i altres restes de fauna.

Topogràfics

topo 0: Cova del Turó del Mal Pas de Puigdoure

Fotos

foto 0: Cova del Turó del Mal Pas de Puigdoure

Bibliografia

 1. Badiella, Xavier (1987).- “Ens han robat un pam de cova”. Circular interna SIS (21): 2. SIS del Centre Excursionista de Terrassa.
 1. Guillemot, Jordi (2001).- “La Cova Regal-Marcet: La llar de la comunitat del Mal Pas (Edat del bronze)”. Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (107): 258-275. Terrassa.
 1. Viñas, Ramon (1965).- “Cova del Turó del Mal Pas de Puigdoure (Barcelona)”. Geo y Bio Karst (7): 26-27. Ed. J.Mª Armengou. Barcelona.
 • Fotografia extreta del blog: trailsantllorenc (Lluís R. Hernández, Matadepera)

Copyright © Espeleoworld 2023.