Cova del Túnel de l'argentera

Cova de 58 metres de recorregut a l'interior del túnel del tren a Pradell de la Teixeta.

L'entrada arreglada i feta d'obra, permet baixar per una còmoda escala de pedra fins una sala subterrània, la qual constitueix el recorregut del riuet que neix a la seva part superior. Aquesta sala és rectilínia i inclinada, tot seguint un recorregut paral·lel al túnel, amb la seva paret contigua feta artificialment i el sostre reforçat per columnes, per tal d'evitar el seu esfondrament per les vibracions del tren.
Al seu extrem inferior existeix una canalització que recull tota l'aigua del riuet.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Pradell de la Teixeta
 • Comarca: Priorat
 • Unitat: Serra de l'Argentera - Pradell
 • Recorregut: 58 metres
 • Desnivell: 0 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-07-21 14:56:36

Situació

S'obre a l'interior del túnel del ferrocarril de la línia Barcelona-Flix, conegut com túnel de l'Argentera.
La cova es troba a 500 metres de l'entrada des del costat de l'estació de Pradell de la Teixeta, encara que s'hi pot arribar més fàcilment per un respirador d'aquest túnel, visible des de la carretera TV-3223 de la Torre de Fontaubella a Pradell de la Teixeta, poc abans d'arribar a l'estació d'aquest darrer poble. Uns 200 metres després del respirador esmentat, es localitza a l'esquerra del túnel. Al respirador s'ha d'instal·lar una corda de seguretat.
Cal recordar la perillositat d'aquest punt degut a la circulació de trens i que és prohibit l'accés i caminar per les vies.
Les coordenades corresponen a la boca del túnel del costat de Pradell de la Teixeta.

Història

Aquesta cavitat va ser descoberta durant les obres de perforació del túnel del ferrocarril (anomenat túnel de la Torreta), que van començar el 1883 i després de molts problemes econòmics van aconseguir la unió de les dues boques l'any 1890. Les obres van ser dirigides per l'enginyer Eduard Maristany.
L'aparició de la cova va suposar un sobrecost del pressupost, ja que van haver de reforçar amb 48 pilastres el sostre de la cova que passa just per sota del túnel i aquesta obra va costar unes 19.000 pessetes d'aquells temps.
No és però fins l'any 1918 que Joan Ferraté dóna notícia de la cova a la seva obra Espeleologia de les comarques tarragonines.
Tenim notícies de diferents exploracions d'espeleòlegs de Reus i de Barcelona principalment durant els anys 50 i 60 del segle XX, però de les quals no es va publicar res. No és però fins l'any 1981 que membres del GES - CMB publiquen una fitxa i un croquis realitzat poc temps abans.

Topogràfics

topo 0: Cova del Túnel de l'argentera

Fotos

Bibliografia

 1. Borràs, J.; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1984).-”el baix camp, el priorat i la ribera d'ebre) Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.7):1-283. Ed. Políglota.Barcelona.
 2. Ferraté, J.(1918).-Espeleologia de les comarques tarragonines. pp:1-133.

Copyright © Espeleoworld 2022.