Pel costat del Centre d'Informació del Parc Natural a Coll d'Estenalles (carretera de Terrassa a Mura), surt una pista de servei del Parc que puja cap al Coll d'Eres. Des d'aquest punt cal seguir pel camí (tot ben senyalitzat) que s'endinsa per la Canal de Llor i que ens acosta fins a peu de la majoria de cavitats de la zona. La cova del Triangle és la primera que es troba del sistema de les coves de la Simanya.
Carregant mapa...
Boca de 7 per 2,5 metres per la que es penetra en una galeria rectilínia de 38 metres de recorregut que va disminuint progressivament de secció fins a un pas estret que posteriorment es va desobstruir i que dos metres més enllà incideix amb una galeria que talla perpendicularment la principal. Seguint a mà dreta, per uns gours, un giravolt i arrossegant-se per una petita galeria, quasi curullada per argiles, donem a la part final de la Cova Simanya gran, malgrat que el pas es troba obstruït per una crosta estalagmítica difícil de desobstruir i que no permet més que donar-se la mà d'una cova a l'altra. Tornant a l'encreuament i seguint a mà esquerra per un pas estret i prolongat, amb un petit canvi de direcció que dificulta el pas dels peus, s'arriba a una galeria de formes regulars que va augmentant progressivament d'alçada per tornar a disminuir fins a curullar-se pels sediments. Però a mà dreta hi ha un pas estret que ens porta a un nivell de (sembla) la mateixa galeria, que als pocs metres queda tallada quasi perpendicularment per una altra d'igual o similar orientació a la principal i 2,5 metres més endavant torna a canviar d'orientació. A partir d'aquí fins gairebé el final, el sòl està format per sorres i petits còdols. Finalment, la galeria als 4 metres tornarà a canviar de direcció per prendre la mateixa que la galeria principal d'entrada i després d'un tram estret, la galeria es fa alta i ampla durant uns 14 metres, on el conducte es farà baix i acabant curullat de sediments blocs i argiles. Antiga surgència del mateix sistema de la Cova Simanya i en avançat estat de fossilització.
Desconeixem qui i quan va fer la primera exploració d'aquesta cavitat. Tenim dades que el febrer del 1950 ja va ser visitada per membres del GES – CMB (segons consta en el llibre d'activitats del GES), encara que en el catàleg de Sant Llorenç del Munt (F. Termens, 1951) no es troba citada, ni com a Cova del Triangle ni com a Cova Seca. Aquesta última denominació sembla que va ser la que se li va donar en un principi, però sempre se l'ha coneguda més per l'altra. Durant molts anys tan sols es coneixien els primers 40 metres de galeria, que acabava en un pas molt estret, per on s'intuïa podria comunicar amb la Cova Simanya. Però no és fins l'any 1976 que membres de l'ERE – CEC van tenir l'obstinació de forçar aquell pas, cosa que van aconseguir després de cinc diumenges de difícil desobstrucció, tot comprovant la unió, encara que no superable, amb la Cova Simanya i la descoberta d'una nova galeria, fent tot plegat augmentar en més de 80 metres el desenvolupament de la cavitat. Nota facilitada per Lluís Muntan (novembre 2016) : El nom "Triangle" li vam posar nosaltres (Carles Ribó, Josep Manuel Garcia i Lluís Muntan del Gimnàs Blume) degut a la forma de la seva boca i al no estar indicada al mapa de l'Alpina. Va ser un any abans de fer-me soci del CMB. Aquesta exploració la vam fer el dia 24 de setembre del 1951 amb l'objectiu de caçar Speophilus .
Encara no hi ha comentaris.
Sigues el primer en compartir la teva experiència!
Encara no hi ha exploracions registrades.
Registra la teva visita a aquesta cova!
GES-CMB (1974).- <em style="font-size: 16px;">Catálogo espeleológico de la provincia de Barcelona. </em>198 pp. Club Montañés Barcelonés /Diputación Provincial de Barcelona. <ol start="2"> Romero, M. (1974).- “Les cavitats del Turó del Montcau (Sant Llorenç del Munt)” <em style="font-size: 16px;">Espeleòleg</em> (21): 37-62. ERE del Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona. <ol start="3"> Trepat, M. (1978).- “Novetats al turó del Montcau” <em style="font-size: 16px;">Espeleòleg</em> (26-27): 471- 480. ERE del Centre Excursionista de Barcelona. Barcelona. · Fotografies i altres dades extretes del blog Espeleobloc (post del 2-5-2011)