Cova del Traça

Cova de 60 m. de recorregut a Cabra del Camp

Una boca d'1 metre d'alt per 1,5 d'ample dóna pas a un petit pou de 2 metres fàcilment salvable amb l'ajut d'una corda. A la seva base s'inicia una galeria lleugerament inclinada i de sostre alt, ocupat per grans blocs encaixats entre les parets de l'esquerda principal. La galeria es bifurca, per la dreta i a un nivell inferior, la galeria acaba als pocs metres en una estretor; cap a l'esquerra també baixa per un petit ressalt però la diàclasi guanya en alçada i es pot remuntar cap a unes galeries superiors formades entre els blocs encaixats. Aquestes galeries superiors continuen en direcció a l'exterior i comuniquen amb la base del pou d'entrada per un ressalt força inclinat i recobert en bona part per una fina capa de moonmilch.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Cabra del Camp
  • Comarca: Alt Camp
  • Unitat: Bloc del Gaià
  • Recorregut: 60 metres
  • Desnivell: 13 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio: Troglocharinus españoli (Recollit per F.Español el 1923 i descrit el 1930 per R. Jeannel com una nova espècie que durant anys s'havia conegut com a Speophilus españoli fins a la seva unificació).
  • Última revisió: 2012-11-17 12:43:51

Situació

Carregant mapa...


Cal prendre la carretera TP-2311 que surt de la població del Pla de Santa Maria en direcció a Cabra del Camp; al km.2,400 aproximadament surt a la dreta una pista asfaltada que porta a la urbanització Miralcamp. Tan sols passar l'entrada principal de la urbanització, la pista deixa d'estar asfaltada i continua cap a diferents masies i el despoblat de Fontscaldetes.
A uns 150 metres de deixar l'asfaltat surt un trencall a l'esquerra que, entre ametllers i camps de cereals, arriba al mas del Traça ( Traces segons l'ICC).El camí voreja el vessant meridional d'un dels contraforts de la serra Voltorera (on hi han instal·lats alguns molins de vent) i uns 100 metres abans d'arribar a la casa cal remuntar pel mig de la màquia de garrics fins al peu de la primera barra calcària i amb una mica de sort es pot trobar un corriol molt perdut que porta fins a la boca de la cavitat.

Història

La primera referència que es té de la cavitat ve donada per un jove Francesc Español que el 18 d'agost del 1923, aprofitant uns dies de vacances a casa d'uns oncles a Fontscaldetes, visita la cavitat i s'estrena com a bioespeleòleg.
Hem trobat a l'interior alguns graffittis i en un hi consta una estada a l'interior durant l'any 1938.
No és fins el 15 de setembre del 1968 que un equip de l'ERE – CEC, convidats pel Dr. Capell, propietari de la finca, visiten la cavitat i realitzen l'única topografia coneguda. Tenim notícia de visites esporàdiques posteriors amb el propòsit de recollir fauna
El 20 de març del 2010, membres de l'ERE – CEC i de la SIE – CE Àliga, acompanyats per Josep Grases, actual propietari i nét del Dr. Capell, visiten la cavitat amb finalitats bioespeleològiques, fotogràfiques i per poder establir una georeferència exacta.

Topogràfics

topo 0: Cova del Traça

Fotos

foto 0: Cova del Traça
foto 1: Cova del Traça
foto 2: Cova del Traça
foto 3: Cova del Traça
foto 4: Cova del Traça
foto 5: Cova del Traça
foto 6: Cova del Traça
foto 7: Cova del Traça
foto 8: Cova del Traça

Bibliografia

  1. Borràs,J.; Miñarro,JM; Talavera,F. (1978).- Catàleg Espeleològic de Catalunya (l'Alt Camp, la Conca de Barberà, el Baix Penedès i el Tarragonès). Vol 2: 246pp. Ed.Políglota. Barcelona.
  1. Español, F. (1950).- “Coleópteros cavernícolas de la provincia de Tarragona” Speleon I(2): 113-130. Universidad de Oviedo.
  1. Español, F. (1954).- “Treinta años de exploraciones subterráneas” Ibérica (283): 466-470

Copyright © Espeleoworld 2023.