Cova del Sanat

Cova de grans dimensions amb 102 metres de recorregut a la serra de Sant Gervàs (Tremp).

La boca d'uns 90 metres d'alçada per 23 metres d'amplada,es contempla com una de les boques més grans de les cavitats catalanes. Té un recorregut de 102 metres i només cal llum artificial en algun dels racons finals. Per accedir-hi es puja per un talús d'enderrocs fins dalt, on el pis es torna horitzontal i ocupat per algunes plantes vegetals. A la dreta s'obre un conducte irregular amb goteig on el sostre es torna baix.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Tremp
 • Comarca: Pallars Jussà
 • Unitat: Serra de Sant Gervàs
 • Recorregut: 102 metres
 • Desnivell: 10 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:40:05

Situació

Carregant mapa...


A pesar de que la seva gran boca es veu des de força distància, ja que està situada a la base del cingle de la cara sud de la Serra de Sant Gervàs, l'aproximació es força complicada. Una de les aproximacions es pot fer des de la Torre de Tamúrcia (Tremp), passat el poble cal agafar una pista a l'esquerra en direcció a Casa Jaumet i els corrals de Sallants, on deixarem els vehícles ja a prop de l'ermita de Sant Gervàs. A partir d'aquí cal pujar en direcció a la boca, salvant una mica més de 400 metres de desnivell per unes interminables tarteres, que en un parell d'hores ens duran a la cavitat.

Hi ha un altre accés que sembla que és una mica més curt; cal anar per la carretera de Senterada a Pont de Suert i desviar-se cap Adons, al poc trobarem una desviació a la dreta que passa pel Mas del Gras, cal seguir la pista fins al final, que ens situarà al coll de Sant Roc d'Adons, des d'ací cal remuntar en direcció S, fins la canal de la Maroma, la qual està equipada amb cordes per situar-se al peu de la paret. Aquest recorregut es pot fer en 1'30 hores. Cal tenir en compte que aquest darrer recorregut comporta fer 45 quilòmetres més de volta amb el vehicle en un temps estimat de 50 minuts.

Història

Visitada per Jeannel el 1911.

Topogràfics

topo 0: Cova del Sanat
topo 1: Cova del Sanat

Fotos

foto 0: Cova del Sanat
foto 1: Cova del Sanat
foto 2: Cova del Sanat
foto 3: Cova del Sanat
foto 4: Cova del Sanat
foto 5: Cova del Sanat
foto 6: Cova del Sanat

Bibliografia

 1. Jeannel, R et Racovitza,E.G.(1912).-”Enumérations des grottes visitées, 1909-1911(4ª série)” Biospéleologica (24).
 2. Escolà, O.(1967).-“Datos para el conocimiento de la Serra de Sant Gervàs”. Espeleòleg (2):60-66 / (1968) Montaña (115):100:108. ERE – Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona.
 3. Borràs,J;Miñarro,JM;Talavera,F.(1979).- Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol. 3):1-211. ed. Políglota. Barcelona.
Coordenades, topografia, Fotos i dades, facilitades per JM. Victoria i editades a Espeleobloc el dia 18 d'agost de 2010. (http://espeleobloc.blogspot.com).

Copyright © Espeleoworld 2023.