Cova del Rieral

Petita cova en una pedrera abandonada (Tagamanent)

La boca es troba penjada just damunt del front de pedrera, al límit mateix, de manera que de la boca cap avall és paret d'excavació de la pedrera i de la boca cap amunt hi ha el cingle del terreny original. Es troba penjada a cosa de 15 m de la base de la pedrera. La boca és de forma més o menys triangular, de 1,5 m d'alçada per 1,3 m d'amplada, coincidint la seva base amb un pla d'estratificació. La secció transversal minva ràpidament i la galeria es bifurca. La galeria de l'esquerra no s'acaba de tancar, tot continuant amb dimensions impracticables. Recorregut total: 6,5 m.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Tagamanent
  • Comarca: Vallès Oriental
  • Unitat: Montseny, el
  • Recorregut: 6 metres
  • Desnivell: 0 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2021-03-05 10:32:49

Situació

Carregant mapa...


A l'extrem oriental de la pedrera abandonada del Rieral, situada uns 2 km al SSE d'Aiguafreda, al vessant hidrogràfic esquerre del riu Congost. Per anar-hi, deixarem el cotxe a la gasolinera de Petrocat que hi ha a la carretera C-17, uns 3 km abans de la sortida d'Aiguafreda. D'un extrem de la gasolinera surt una antiga pista ascendent direcció nord que seguirem fins arribar a una construcció que pertanyia a la pedrera. De la seva dreta neix un corriol que després d'alguna marrada passa prop de l'extrem oriental de la pedrera, on ja veurem la boca de la cavitat, penjada just damunt del front de pedrera.

Història

La cova va ser visualitzada des de la distància per Ferran Cardona cap a l'any 2010, però no va ser fins uns anys després quan va decidir d'anar-hi, tot constatant que no era possible accedir-hi si no era utilitzant cordes, per la qual cosa calia tornar una altra vegada amb material i companys. Però el temps va anar passant i no va ser fins l'octubre de 2020 quan finalment es va preparar una sortida per tal d'efectuar la seva exploració. Per arribar a la boca hi havien dues opcions: o bé es muntava un passamà o bé s'efectuava un ràpel des de la part alta del cingle on es troba. Es va optar per la segona opció, malgrat que el cingle fa un lleuger extraplom, cosa que obligà a efectuar un pèndol per tal d'assolir la boca.

Topogràfics

topo 0: Cova del Rieral

Fotos

foto 0: Cova del Rieral
foto 1: Cova del Rieral
foto 2: Cova del Rieral
foto 3: Cova del Rieral

Bibliografia

  • Totes les dades, topografia i fotografies han estat extretes del web: geb.cat (del Grup d'Espeleologia de Badalona). Apunt del 30-11-2020. Dades: Ferran Cardona (Espeleo Grup Muntanyenc Barcelonès), Josep Cuenca, Xavier Samarra, Jordi Llorca i Emilia Doña (Grup d'Espeleologia de Badalona)

Copyright © Espeleoworld 2023.