Per accedir sortirem de la masia de la Vinya Nova, al límit dels termes de Collbató i el Bruc. Del costat de la masia prendrem un camí en direcció NE cap al torrent del Pont, en uns 400m arribarem a la seva llera i seguirem el camí del Pont remuntant pel seu vessant hidrogràfic esquerre en un tram de 700m superant una mica la Canal dels Pollegons. En aquest punt un subtil sender baixa fins al gran bloc del Pont que dóna nom al torrent; des d'aquest i remuntant la llera arribarem a la cova en uns 35m.
Carregant mapa...
Cova generada al costat del llit del torrent a partir de l'acumulació de grans blocs de despreniment, disposa de tres nivells diferenciats i interconnectats entre ells a través dels espais entre els diferents buits dels blocs. Al nivell inferior s'accedeix directament des del torrent per un corredor a cel obert que desemboca en la part baixa d'un distribuïdor; des d'aquest i remuntant algun nivell de blocs entrarem a la sala principal d'amplitud considerable; la sala disposa d'algunes ramificacions que ràpidament acaben el recorregut, tan sols la ramificació remuntant situada al N disposa de sortida a l'exterior per un estret pas. En el sostre de la sala poden apreciar-se les 3 possibles comunicacions amb el nivell superior. Al nivell superior s'accedeix fàcilment remuntant pel torrent, aigües amunt del nivell inferior, la riera s'encaixona i acabem en una galeria ascendent que no és una altra cosa que el nivell superior de la cavitat, en el sòl hi ha dos passos entre blocs que comuniquen directament amb el sostre de la sala inferior, la tercera comunicació es realitza per una gatera que dona accés a una petita estança, que també comunica amb el nivell inferior mitjançant un ressalt lateral. Al final de la galeria superior, una finestra permet sortir a l'exterior en un petit balcó sobre el distribuïdor inferior, i en el sostre de la mateixa galeria existeixen les comunicacions que donen sortida de nou al torrent i al punt més alt de tota la cavitat.
De ben segur es tracta de la cavitat citada per primer cop al mapa de Montserrat de Ramon de Semir (1949) sense cap mena d'informació i aquesta cita s'ha anat arrossegant en diferents inventaris espeleològics i en les diferents edicions del mapa de Montserrat d'Editorial Alpina. No és fins el 16-10-20022 que Montse Mañosa i Jordi Navarro la visiten i fan els treballs de catalogació fins ara inèdits.
Encara no hi ha comentaris.
Sigues el primer en compartir la teva experiència!
Encara no hi ha exploracions registrades.
Registra la teva visita a aquesta cova!
Totes les dades, topografia i fotografies han estat facilitades per Jordi Navarro i Montse Mañosa (Centre Excursionista de Castellar del Vallès)