Cova del Petrecó

Conegudíssima cova de 130 m. de recorregut a Esparreguera (Baix Llobregat)

En un mur de pedra que emmascara la boca original i mitjançant una reixa (que en altre temps protegia l'entrada) es penetra en una cambra d'uns 15 metres de llarg per uns 7 d'ample i amb una alçada màxima de 2 metres. En el seu extrem N dóna inici un conducte d'uns 20 metres de llarg i que va minvant progressivament la seva secció fins a desembocar en una galeria ortogonal on canvia radicalment la morfologia de la cova. De l'absència absoluta de formes litogèniques en els primers metres del seu recorregut es passa a una galeria guarnida amb tot tipus d'espeleotemes. La seva longitud és de 24 metres i arriba a tenir uns 4,5 metres d'ample. En el seu extrem NE es troba un orifici per on, després d'un petit ascens vertical, s'assoleix una galeria superior separada de la inferior per un diafragma rocós relativament prim i que en el punt d'unió ha generat una sèrie de productes clàstics cimentats per la litogènesi. La longitud d'aquesta galeria superior és d'uns 50 metres, prou còmode en el primer tram però que va minvant de dimensions conforme s'avança cap al SO fins restar curullada per sediments i formacions litogèniques. El desnivell total respecte a la boca d'entrada és de 16,49 metres (+8,85; -7,64)
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Esparreguera
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Sant Salvador de les Espases - Serra de Rubió
 • Recorregut: 130 metres
 • Desnivell: 16 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


Al vessant SE de la Serra de Rubió.
Des d'Esparreguera anirem cap a la Colònia Sedó i des d'aquí a la urbanització de Can Vinyals, anant fins al seu punt més alt (Carrer de la Circumval·lació) on es troba una edificació (La granja). Des d'aquí cal prendre una sendera que s'enfila pel vessant de la serra i en uns 10 minuts porta a la boca de la cova.

Història

Cavitat coneguda des de temps immemorial. La primera cita correspon a Faura i Sans que la fa constar en el seu Recull (1909) i anotant una exploració el 1908.
Les visites han estat sempre nombroses al llarg dels anys i en dues ocasions s'ha intentat protegir, mitjançant tancament, dels actes vandàlics que alguns visitants poc respectuosos han tingut del seu interior. Malgrat això, la cova encara conserva prou bé el seu valor litogènic.

Topogràfics

topo 0: Cova del Petrecó
topo 1: Cova del Petrecó

Fotos

foto 0: Cova del Petrecó
foto 1: Cova del Petrecó
foto 2: Cova del Petrecó
foto 3: Cova del Petrecó
foto 4: Cova del Petrecó
foto 5: Cova del Petrecó
foto 6: Cova del Petrecó
foto 7: Cova del Petrecó

Bibliografia

 1. Collado, Mª A.; Sandoval, J. (1999).- “Cova del Petrecó” Excursionisme (278): 171-172. Unió Excursionista de Catalunya. Barcelona.
 1. Montoriol, J.; Andrés, O. (1960).- “Estudio geomorfológico de la Cova del Patracó (Esparraguera, Barcelona)” Speleon XI (1-4): 3-12. Universidad de Oviedo.
· Coordenades i fotografies JNC facilitades per Jordi Navarro del Centre Excursionista de Castellar del Vallès. · Altres dades i fotografies extretes del blog: Espeleobloc (post del 4-9-2009)

Copyright © Espeleoworld 2023.