Espeleo World

Cova del Nou Nou

Cova de 95 metres de recorregut a Vilalleons, (Sant Julià de Vilatorta).


La boca , d'1x1 metre i reforçada amb ciment, dóna accés a un ressalt d'un metre. Superat un pas estret, comença una rampa descendent d'uns 45º, després de baixar 6 metres per ella, es troba un ressalt de 2 metres que dóna a un nivell inferior de galeries. Per damunt el ressalt es retroba el terra de la galeria d'entrada, ara en forma de rampa ascendent de 25º, al capdamunt de la qual resta obturada per blocs. Sota el ressalt, cap al S, hi ha una galeria circular d'un metre que acaba poc més enllà. En direcció N la galeria té uns 2 metres d'alçada en rampa descendent de 25º. Als 8 metres surt a mà esquerra la confluència amb una galeria que retorna cap al S i puja fins uns petits conductes superiors. Seguint per la galeria principal, aquesta guanya alçada durant uns pocs metres i passat un conducte lateral a la dreta de poc recorregut, comença a pujar i a fer-se de dimensions més reduïdes fins restar impracticable. La concentració de CO2 a l'atmosfera de la cavitat és elevada i s'observa la infiltració d'aigües fecals del bestiar, que entollen parcialment el sòl. El desnivell és de -11,5 metres

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Sant Julià de Vilatorta
 • Comarca: Osona
 • Unitat: Guilleries, les
 • Recorregut: 95 metres
 • Desnivell: 11 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Gresos
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-09-21 15:27:01

Situació

De Sant Julià de Vilatorta cal prendre la carretera que porta a Vilalleons (BV-5202), en el quilòmetre 3,350 surt una pista a l'esquerra que en 500 metres porta a la masia del Gili, des de l'angle O de la masia es segueix 32 metres per la pista que la volta i a la dreta s'hi troba un pal de la xarxa elèctrica. Al seu peu hi ha la boca de la cavitat, equipada amb una tapa de planxa de ferro i resta tancada.

HistòriaFou localitzada casualment cap a finals de 1988 per uns operaris que instal·laven un pal de la xarxa elèctrica. Davant les visites incontrolades que es realitzaven, la cova fou tancada i cal demanar permís a la masia per visitar-la. El GES-CM Terrassa l'explora i topografia el 28-5-1989.
El nom de la cavitat és cova del 9 Nou, per exigències de la base de dades de l'EspeleoÍndex el número 9 cal posar-lo amb lletres.

Topos

Media

Biblio

 1. Castaño, J.J.; García, S.; Claverí, J.(1996).-”Recull de cavitats Inèdites. Cova del 9 Nou o Cova-avenc del Gili”. Fulls periòdics d'informació general (44):21-22. Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.