Espeleo World

Cova del Magrí

Cova de 56 metres de recorregut prop de Tragó de Noguera (Os de Balaguer).


La boca, situada en la paret O, d'una gran balma, dóna pas a una curta galeria que mena a la segona entrada, formant una sala de 8x15 metres d'on a la seva part final, surten un parell de ramificacions que s'acaben enseguida.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Os de Balaguer
 • Comarca: Noguera
 • Unitat: Serres marginals - Oest
 • Recorregut: 56 metres
 • Desnivell: 5 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Des de poc abans de la fi de la pista d'Ivars de Noguera a Tragó de Noguera, hom pot veure la boca penjada al bell mig del cingle superior de la serra del Montdeví. Cal pujar sortejant els cingles vers el NO fins arribar a una plataforma, retornant cap a l'E, i un cop sota l'entrada inaccessible, cal grimpar en direcció a la balma del costat, en el mateix replà s'obre la boca de la cova.
Coordenades aproximades.

Història


Explorada el 1981 pel GELL, en principi creuen que es tracta de la cova Fonda de Tragó, i erròniament com a tal es publica en el llibre “el Montsec i Muntanyes veïnes”. Posteriorment, contacten amb un antic habitant de Tragó de Noguera que els informa del nom correcte de les diverses cavitats del sector. Aquestes apareixen publicades amb la rectificació corresponent, a la revista Grallera nº 2, on a aquesta cova se li dóna el nom de cova del Mont de Ví, topònim corresponent a la serra del mateix nom i probablement incorrecte, degut a les deficients traduccions que dels topònims va fer l'IGN en els mapes editats a la dècada dels anys 50 del passat segle. El nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya la cita com a serra de Montdeví.
Quan el GELL publica el catàleg espeleològic de la Noguera l'any 1995, passen a denominar-la cova del Magrí, nom que ja citaven en una de les coves presentades con inèdites l'any 1984, en el llibre “El Montsec i muntanyes veïnes”, però en aquell moment sense concretar dades de la cavitat. Suposem que per les dimensions de la boca, era una de les diverses coves conegudes per la gent del país.

Topos

Media

Biblio

 1. Gàzquez, Josep Lluis.(1987).-”Contribució al millor coneixement espeleològic del Mont de Vi”. Grallera (2):68-70.GELL-CE Lleida.
 2. Gàzquez i Pons, Josep Lluís (1995).-”Catàleg Espeleològic de la Noguera”. Grallera (3-4):1-90.GELL-CE Lleida.
 3. Cortés i Ribelles, Manuel.(1984).- El Montsec i Muntanyes Veïnes. Centre Excursionista de Lleida.