Cova del Lladre

Cova de 113 metres de recorregut al municipi de Les Avellanes i Santa Linya.

Boca semicircular  amb una galeria que als poc metres s'estreny donant pas a un conducte circular, un cop passat aquest trobem un petit conducte a l'esquerra sense interès continuant per una galeria similar a la de l'entrada encara que de sostre més baix. Un pas estret ens situa en una nova galeria que cap a l'esquerra es troba amb una sèrie de diàclasis que tallen perpendicularment la galeria. Per la dreta seguim per un conducte al final del qual trobem un pas estret a 1'5 metres del sòl que ens situa en una sala amb abundant formació litogènica, a l'esquerra continua un estret i llarg conducte que acaba en una sala circular de sostre baix hi abundants estalactites. Situats a la sala anterior, per la dreta trobem un altra sala de sostre baix amb un gour que ocupa gran part de la mateixa ambdues sales en realitat són una de sola, però han quedat separades degut a la gran profusió de columnes i colades estalagmítiques. Per un estret pas es pot accedir a una darrera sala de similars característiques però de sostre encara més baix.

  • Tipo: Cova
  • Municipi: Avellanes i Santa Linya, Les
  • Comarca: Noguera
  • Unitat: Serres marginals - Oest
  • Recorregut: 113 metres
  • Desnivell: 4 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Calcàries
  • Bio: Speneomus puncticollis latrunculus Jeann 8 exemplars recollits per Jeannel el 4 de setembre de 1910 6 exemplars mascles i 1 femella recollits per F. Rubinat el 5 de juny de 1977.
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Es troba a la serra del Mont-roig, per arribar-hi cal anar al poble de Vilanova de la Sal i seguir en direcció al baixador del ferrocarril, ens desviarem a la dreta en direcció a l'ermita de Montalegre, un cop arribats a la cruïlla que duu a l'ermita seguirem per la pista de la dreta en direcció al coll de Porta, un cop passat aquest i quan comencem a davallar la pista pel vessant nord del Mont-roig veurem la boca de la cova del Lladre penjada a la dreta d'un torrent.

Història

Coneguda d'antic, ja la cita en Lluís Marià Vidal el 1894. També se la coneix com a cova del Pastor per haver-hi trobat un pastor assassinat a l'interior de la cova.

Topogràfics

topo 0: Cova del Lladre
topo 1: Cova del Lladre

Fotos

foto 0: Cova del Lladre
foto 1: Cova del Lladre
foto 2: Cova del Lladre
foto 3: Cova del Lladre
foto 4: Cova del Lladre

Bibliografia

Rubinat, F. (1977).-“Cova del Lladre”. GOURS (4):9-14. GEFOMA. Barcelona.

Copyright © Espeleoworld 2022.