Cova del Fortí

Dues coves paral·leles al port de Sant Feliu de Guixols

Es tracta de dues coves paral·leles, la nº 1 d'uns 26 metres de recorregut, i la nº 2 de 19 metres de recorregut.
L'accés a ambdues coves es fa per una mena de trinxera vertical a nivell del mar, a l'interior d'aquesta hi han les dues coves paral·leles, la més propera a la banda de mar és la número 2, és més estreta que la nº 1 i l'aigua ocupa tot el recorregut, llevat dels darrers metres del final de la cova.
La cova més interior a la banda de costa, és la nº 1, antigament estava constituïda per una galeria de 40 metres que travessava aquesta punta del port coneguda com el Fortí o Fortim, però la construcció del port esportiu i un restaurant al costat Oest del Fortim van segellar l'entrada de la cova d'aquesta banda, per tant actualment la cova està ocupada en bona part per l'aigua, al final hi ha una platja on la galeria s'eixampla, i uns metres més endavant la galeria s'estreny i queda obstruïda. El recorregut d'ambdues galeries és d'uns 45 metres.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Sant Feliu de Guíxols
 • Comarca: Baix Empordà
 • Unitat: Gavarres, les
 • Recorregut: 45 metres
 • Desnivell: 1 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Granits
 • Bio:
 • Última revisió: 2017-11-27 12:26:05

Situació

Carregant mapa...


Les cavitats es situen sota mateix del museu del salvament marítim, situat al Fortim, a la Punta dels Guixols. Per accedir-hi, ens dirigirem al port esportiu, al Racó de Llevant, passant per davant del restaurant Sa Marinada, girarem a l'esquerra voltant la punta del Fortim, aquí trobarem una porta de reixa que barra el pas, cal demanar permís per passar, des d'aquest punt segueix una passarel·la per sobre el mar i vorejant el cingle, on hi han amarrades les barques i els iots, quasi quan acaba la passarel·la ens trobem davant l'accés a les dues coves, però amb l'aigua del mar entre mig. 

Història

Coneguda de temps immemorial com a Cova del Sant per una llegenda sobre Sant Feliu l'Africà, aquesta llegenda té lloc a l'entorn de la cova.
A principis de la dècada del 1960, fou explorada i topografiada per membres de l'ERE del CEC. Els autors de l'única topografia existent, treta de l'arxiu ERE - CEC, mai van dir on es trobava la cavitat. Quan es va catalogar per primer cop (CEDC-1982) es va situar, erròniament a la Punta del Molar, sector on hi havien les altres cavitats explorades en aquell temps.
Anys més tard la remodelació d'aquesta la zona com a port esportiu de Sant Feliu de Guíxols fou responsable de l'obstrucció de la part Oest de la cova al construir el club nàutic. Actualment és difícil accedir a la boca del costat Est, ja que l'accés a aquesta part del port és privat i està tancat al públic. En el lloc on hi havia l'entrada Oest de la cova, actualment (2017), hi ha l'edifici del restaurant Sa Marinada. 

Topogràfics

topo 0: Cova del Fortí

Fotos

foto 0: Cova del Fortí
foto 1: Cova del Fortí
foto 2: Cova del Fortí
foto 3: Cova del Fortí

Bibliografia

 1. Borràs,J.; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1982).-”el baix empordà, el gironès, la selva, l'osona, el vallès oriental i el maresme”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.6):37-38. Ed. Políglota.
 2. Salvat i Comas, Jordi. (2010).-”Estudi del Passeig Patrimonial del Fortim de Sant Feliu de Guíxols”. Treball de fi de master de gestió del patrimoni cultural en l'àmbit local 2009-2010 de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona.
 3. Valles, Jordi de. (2010).-”Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Osona, Pla de l'Estany, Selva”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.4):136. ECG/FCE.
 • Coordenades, situació, dades i fotos facilitades per Arcadia Cabanas i Francesc Rubinat (ERE-CEC).

Copyright © Espeleoworld 2023.