Espeleoworld LogoEspeleo World
Espeleoworld Logo
Espeleo World
MapaLlistat de covesComarquesMunicipis

Cova del Far

Cova de 107 metres de recorregut al peu del cingle del santuari de la Mare de Deu del Far (Susqueda).

La boca de 1,50x1 metre, dóna accés a una única galeria meandriforme de direcció general NO, un cop superat tot el tram de meandre i fem peu a la base de la galeria, aquesta gira cap el NE, per tornar a girar cap el NO 12 metres més endavant, a partir d'aquest punt trobem acumulacions de fang, i en algunes èpoques de l'any aquest tram final de la cova apareix inundat.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Susqueda
  • Comarca: Selva
  • Unitat: Cabrerès, el
  • Recorregut: 107 metres
  • Desnivell: 6 metres
  • Granunitat: Serralada Transversal
  • Litologia: Calcàries
  • Bio: Coleòpters · Parvospeonomus delarouzeei (Fairmaire, 1860) · Parvospeonomus vilarrubiasi Zar.
  • Última revisió: 2014-10-21 08:23:36

Situació

Carregant mapa...


Circulant per la carretera C-153 un cop arribats al coll de Condreu, ens desviarem en direcció al santuari de la Mare de Deu del Far, en arribar a l'ermita de Santa Anna, enlloc de baixar pel grau de Santa Anna, situat just al darrera de l'ermita, seguirem carretera endavant durant 125 metres, on a l'esquerra trobarem un camí marcat com PR, baixarem per aquest grau fins al final, on el camí segueix en direcció S en suau baixada fins arribar a un punt del camí en que aquest fa una petita ziga-zaga i a l'esquerra hi ha una roca, tot just passar aquest punt, de la dreta del camí surt un corriol que en algun punt es fa perdedor degut a la vegetació, però que ens portarà fins la cova, situada aquesta a peu de cingle i pràcticament sota mateix de les antenes que hi ha a la part superior del cingle.

Història

La primera exploració de la que tenim constància, és la realitzada pel Grup d'Amics de l'Espeleologia Científica, de Manlleu, els quals l'exploren i topografien el 26 d'Octubre de 1972, anomenant-la cova nº 1 del Stop, a la mateixa zona exploren altres 3 cavitats, publicant-se un article al respecte aquell mateix any, en un butlletí local de Manlleu.
El 1976 es explorada i topografiada de nou pel Grup Espeleològic de Mollet, els quals passen a denominar-la amb el que creiem més adequat nom de cova del Far.

Topogràfics

topo 0: Cova del Far
topo 1: Cova del Far

Fotos

foto 0: Cova del Far
foto 1: Cova del Far
foto 2: Cova del Far
foto 3: Cova del Far
foto 4: Cova del Far
foto 5: Cova del Far
foto 6: Cova del Far
foto 7: Cova del Far
foto 8: Cova del Far

Bibliografia

  1. Borràs, J;Miñarro, JM; Talavera, F.(1982).-”el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, l'Osona, el Vallès oriental i el Maresme.” Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.6):136-138. Ed Políglota. Barcelona.
  2. GAEC.(1972).-”Estudio Espeleológico del “Cingle del Far”. Recerca (18):399-407. Grup d'Amics de l'Espeleologia Científica. Manlleu.
Investiga més

Copyright © Espeleoworld 2025.