Espeleo World

Cova del Drac

Cova d'uns 32 m. de recorregut al cingle de les Garrigues (Vilaverd)


La boca, de 2,5 metres per 1,5, dóna accés a una sala de 15 metres de llarg i 5 d'ampla orientada E-O. Al costat NE s'obre una galeria curta, situada un xic elevada, que porta a una altra sala d'orientació E-O, de 5 metres de llarg i unida a una curta galeria de 4 metres, de la qual surt una altra cap al SE també de 4 metres de llarg. Per un pas enlairat sembla accedir-se a un altra saleta. Tota la secció de la cavitat està estructurada seguint la inclinació dels plans d’estratificació; si bé al mig de la sala d’entrada s’hi observa una diàclasi que la travessa perpendicularment.
De moment no es disposa de topografia, a l'espera que l'amic Pallisé la tingui dibuixada i en la passi.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Vilaverd
 • Comarca: Conca de Barberà
 • Unitat: Muntanyes de Prades
 • Recorregut: 32 metres
 • Desnivell: 0 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio: Quan el novembre del 1952 F. Español visita la cavitat, acompanyat de M. Acevedo, cita també el Forat del Castell de la Formiga, d'on descriu una nova subespècie del ben conegut Antrocharidius orcinus (Jeannel, 1910, a la Cova gran de la Febró). Español li dedica al seu company d'exploració el Antrocharidius orcinus ssp acevedoi. Actualment és el Troglocharinus (Antrocharidius) orcinus. Tan sols queda el dubte si es tracta de la mateixa cavitat o són dues de diferents. A finals del 2014, J. Pallisé va capturar algun exemplar de Troglorrhynchus gridelli bonretorni.
 • Última revisió: 2016-05-12 05:37:19

Situació


En el vessant esquerre del riu Brugent, a la part més alta dels Solans i a l'extrem NE dels cingles de les Garrigues, hi ha una petita planúria en un collet on s'inicien dues barrancades (antigament aquest pla era conegut com la vinya del Piquello). Des d'aquí és ben visible la boca de la cova en el peu del rocam.
Antigament s’hi accedia tant des de la Riba, com de Vilaverd pels vessants oposats. A l’actualitat és més còmode des de Vilaverd, sortint de darrera la benzinera, aviat accedirem a un corriol que remunta pel mig del barranc fins dalt a la planúria on hi havia la vinya del Piquello.

Història


Joan Ferraté (1918) la cita sense donar cap més referència. No és fins el 1927 que Josep Iglésies dóna referències concretes de la cavitat. Més tard és excavada pel Dr. Salvador Vilaseca i també tenim notícia d'alguna visita del Dr. Francesc Español a les seves recerques biospeleològiques.
En el període inicial (anys 1960's) del GIEM (Montblanc) tant sols hi van anar un parell de vegades vist el poc desenvolupament de la cavitat, si bé darrerament per fer-ne una mica de croquis i mirar de localitzar-hi fauna hi han tornat. Durant molt temps haviem pensat que la Cova del Drac i el Forat del Castell de la Formiga es tractava de la mateixa cavitat, però en una nota del Dr. Español del novembre de 1952 les cita com dues cavitats diferenciades. També cal esmentar que una mica més cap al W, molt a prop de la boca hi trobem un altra cavitat que te diverses entrades.

Topos

Media

Biblio

 1. Borràs, J.; Miñarro,JM.; Talavera, F. (1978).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 2 (l'Alt Camp, la Conca de Barberà,el Baix Penedès i el Tarragonès):246 pp. Ed. Poliglota. Barcelona.
 1. Español, F. (1953).- “El Antrocharidius orcinus y sus razas”. I Congrés International de Spéléologie: Section, 3: 89-94. Paris.
 1. Iglésies, Josep (1927).- “Catalogació de coves i avencs de la vall del riu Brugent”. Revista del Centre de Lectura de Reus (3ª època) (173): 212-226
 1. Vilaseca, Salvador (1954).- Nuevos yacimientos tarraconenses de ceràmica acanalada. Instituto de Estudios Tarraconenses Ramon Berenguer IV. Centro comarcal de Reus.
 • Actualització de dades, coordenades i fotografies facilitades per Joan Pallisé (Montblanc)