Cova del Cingle dels òbits

Antiga surgència fossilitzada de 23 m de recorregut a els Òbits (Sant Llorenç del Munt)

L'entrada, oberta en plena canal i de no fàcil accés, presenta unes característiques de 2 m d'alçada per 1 m d'ample, donant pas a un únic corredor d'uns 23 m de recorregut, variant la seva alçada des de pocs centímetres fins a gairebé 8 m, sent la seva màxima amplada d'1,5 m. El sòl es troba ocupat per materials clàstics i sediments argilosos, observant-se al llarg de les seves parets algunes colades parietals i altres formes litogèniques.
Antiga surgència estructurada sobre una diàclasi principal de direcció NE-SO amb diferents fases de drenatge segons testimonien els nivells a diferent alçada.

  • Tipo: Cova
  • Municipi: Matadepera
  • Comarca: Vallès Occidental
  • Unitat: Sant Llorenç del Munt
  • Recorregut: 23 metres
  • Desnivell: 1 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2020-04-17 04:28:25

Situació

Carregant mapa...


A la cinglera dels Òbits, uns 190 m abans d'arribar a aquestes conegudes cavitats, tot venint de la font Flàvia. Ubicada en una gran diàclasi del cingle.
Coordenades aproximades.

Història

La cavitat va ser explorada per primera vegada el setembre del 1912 per un equip del Centre Excursionista de Terrassa, encapçalat pel Frederic Segués. Van aprofitar un desplaçament a l'avenc del Daví per enfilar-se fins a la boca d'accés, on van trobar una sèrie d'ossos. Per aquesta raó, també és coneguda com la cova dels Ossos.
Però tenim un dubte, Faura i Sans en el seu Recull (1909) relaciona una Cova dels Ossos, a Sant Llorenç del Munt i indica que s'han trobat restes prehistòriques. Mai més s'ha tingut notícia.
Retrobada i explorada per membres de l'Espeleo Club Sabadell – UES el setembre de 1973, que sense conèixer els antecedents la van rebatejar com a Cova Grup, tot pensant que era una cavitat inèdita. Gràcies a ells però, tenim dades concretes i topografia de la cavitat. Va ser publicada amb el nom de Cova Group ??

Topogràfics

topo 0: Cova del Cingle dels òbits

Fotos

foto 0: Cova del Cingle dels òbits
foto 1: Cova del Cingle dels òbits
foto 2: Cova del Cingle dels òbits

Bibliografia

  1. García, F.; Alonso, A.; Comes, M. (1973).- “Una nova cova a Sant Llorenç del Munt. Cova Group”. Butlletí de la Unió Excursionista de Sabadell (21): 12-14. UES Sabadell.
  1. GES-CMB (1974).-Catálogo espeleológico de la provincia de Barcelona. Vol. 2 : 198 pp. Club Montañés Barcelonés /Diputación Provincial de Barcelona.
  1. Solà, Joan (1935).- Guia monogràfica de Sant Llorenç del Munt. 280 pp. Centre Excursionista de Terrassa.
  1. Valles, Jordi de (2011).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 5. 560 pp. Espeleo Club de Gràcia / Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona. (2016)
  • Altres dades i fotografies extretes del blog: trailsantllorenc.blogspot (de Lluís R. Hernández, Matadepera).

Copyright © Espeleoworld 2023.