Cova del Brugal

Cavitat de 44 m. de fondària i 279 de recorregut al municipi de Sant Esteve de la Sarga.

La boca d'entrada (1x0,60) amb un petit ressalt dóna accés a una galeria descendent que ens situarà en l'eix principal de la cova on hi ha un petit curs d'aigua. Si remuntem la galeria cap a l'Est aquesta se va fent estreta i al cap d'uns 25 metres ja se fa impenetrable, per contra si seguim la direcció del curs d'aigua trobarem un sector de sostre pla amb una alçada que va d'1 a 1,60 metres, mentre l'amplada és molt superior. El riu el perdem momentàniament  per retrobar-lo una mica més enllà, aquí la continuació està mig tapada per blocs i cal cercar el pas que ens situarà en el punt més ample de la cova (18 metres). La galeria va seguint el bussament dels plans d'estratificació, trobant el pis recobert de sediments i plaques d'estrat caigudes, en aquest tram trobem diversos fenòmens litogènics. A continuació la galeria fa una “S” amb el sostre parabòlic i una amplada de 2,5 metres amb el terra recobert per concreció molt blanca, poc després la galeria es va tancant fins a fer-se impracticable. Una coloració amb fluoresceina va donar positiu a la font del Pasterot de la maçana   i a la font dels Horts.  
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Sant Esteve de la Sarga
  • Comarca: Pallars Jussà
  • Unitat: Montsec d'Ares
  • Recorregut: 279 metres
  • Desnivell: 44 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


Per la carretera que va de Sant Esteve de la Sarga a Alsamora, en arribar al coll de la Fabregada ens desviarem per la pista asfaltada de l'esquerra que es dirigeix cap al coll d'Ares, als pocs metres arribem a la primera corba a l'esquerra, en aquest punt deixarem la pista per dirigir-nos cap a l'Oest en direcció al torrent proper, en arribar a aquest, el remuntarem pel seu llit durant uns centenars de metres, la boca la trobarem al mig del torrent.

Història

La primera exploració d'aquesta cavitat coneguda d'antic pels habitants d'Alsamora i Sant Esteve de la Sarga va estar per membres del CGB, l'any 1958. Posteriorment l'any 1963 el visità un equip del GIE encapçalat per Josep Castell. En les mateixes dates la visitaren F. Chavarria i J. Sangenís del GES.  Durant gairebé cinc anys fou oblidada, fins a una campanya de l'ERE el desembre del 1967 en que es començà la seva topografia.

Topogràfics

topo 0: Cova del Brugal

Fotos

foto 0: Cova del Brugal
foto 1: Cova del Brugal
foto 2: Cova del Brugal
foto 3: Cova del Brugal
foto 4: Cova del Brugal

Bibliografia

Romero i Rectoret, Martí (1970) .-”La cova del Brugal” Espeleòleg (11-12):554-558, ERE-CE Catalunya, Barcelona.Fotografies aportades per en Francesc Rubinat

Copyright © Espeleoworld 2023.