Cova de Toralla

Cova de 276 metres de recorregut prop de Toralla, a la Serra de Lleràs.

La cavitat presenta quatre boques a l'exterior, de les quals les dos centrals són més accessibles, ja que les altres es troben penjades al cingle. Està constituïda per dues galeries superposades i enllaçades per diferents punts a tot el llarg del recorregut. La boca principal dóna accés a una galeria amb uns forts encanalaments, que després de 18 metres a l'entrada d'una sala, queda tallada per una boca de pou que la comunica directament amb la galeria inferior.
Continuant pel pis superior, aquest s'eixampla considerablement, però el sostre és molt baix, continuant així en sentit general vers el SE, mentre progressivament es va fent més estret, finalitzant als 66 metres de l'entrada. De la sala abans esmentada, surt una galeria de sostre baix en direcció a la boca superior de la cova. El terra de tot aquest tram superior es troba cobert per una capa fina de pols, essent pràcticament inexistents els materials clàstics i les formes reconstructives.
Al peu de la boca principal hi ha una petita obertura que dóna pas a una galeria descendent que després d'uns 10 metres torna a sortir al cingle per la boca més inferior de la cavitat. Aquesta galeria presenta un recorregut meandriforme amb diferents branques intercomunicades entre elles. A la part central d'aquest pis inferior s'ha de passar per una estreta gatera que comunica amb una segona part de galeries, aquestes són més profundes, de majors dimensions i pràcticament unides amb les superiors en tot aquest recorregut. La configuració meandriforme en aquesta nova part de la cova ésw molt més accentuada, fins acabar en un petit colze tancat per unes colades parietals. Aquestes galeries inferiors, són molt més humides que les superiors i s'observa al llarg del seu recorregut una morfologia clàstica i litogènica de relativa importància.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Conca de Dalt
  • Comarca: Pallars Jussà
  • Unitat: Serra de Lleràs
  • Recorregut: 276 metres
  • Desnivell: 10 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-12-14 14:24:08

Situació

Carregant mapa...


Cal deixar el vehicle a Toralla, des del poble surt un corriol amb alguna fita que es dirigeix cap a l'O, en direcció a l'ermita de Sant Salvador.
Seguint el camí arribem a un coll on aquest es divideix; el camí del vessant S, va cap a l'ermita i el del N, cap a la vall de Serradell, que és el que agafarem. En aquesta cruïlla les coordenades ED50 son: X=328084 Y=4681437.
Desprès d'uns 400 metres de camí planer, fem una pujada d'uns 20 metres fent ziga-zaga fins arribar a la cova.

Història

El 27 d'agost del 1910, Racovitza, Jeannel, Faura i Rocafort arriben a Serradell. Visiten: Forat Negre i Forat la Bou. Citen per referències, però no sembla que les visitessin: Espluga de Sorta, l'Espluguell. l'Esplugallonga i el Barbuixell.
Al dia següent, 28 d'agost, visiten la cova de Toralla.
Thomas Casajuana, en el seu, i possiblement últim escrit espeleològic (2000), fa una breu referència a una campanya de membres del Club Muntanyenc Barcelonès (Llopis, Thomas i d'altres) portada a terme a la zona de Serradell l'any 1946 i que havia quedat pràcticament inèdita. Entre les cavitats explorades i dibuixades, fa esment a la cova Toralla, el 1949 Joan Maluquer publica els resultats de les investigacions arqueològiques realitzades a la cova Toralla, adjuntant la topografia realitzada per Thomas i Llopis el 1946.

Topogràfics

topo 0: Cova de Toralla

Fotos

foto 0: Cova de Toralla
foto 1: Cova de Toralla
foto 2: Cova de Toralla
foto 3: Cova de Toralla
foto 4: Cova de Toralla

Bibliografia

  1. Borràs, J; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1979).-Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol.3). ed. Políglota. Barcelona.
  2. GEB (1966).-”Resumen de las exploraciones espeleológicas efectuadas en el valle de Serradell; antes del campamento”. I campamento regional de espeleólogos pp:1-37. Comité Regional de Exploraciones Subterráneas.
  3. Faura i Sans, Mn.(1911).-”Excursiones espeleológicas realizadas durante el año 1910 en la región catalana”. Bol. Soc. Esp. de Historia Natural (6):355-377.
  4. Gràcia, Joaquim (1960).- "Espeleologia en el valle de Serradell" Montaña (60): 189-194. Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona.
  5. Maluquer de Motes, Juan.(1949).-”Investigaciones Arqueológicas en el Pallars I. La cueva de Toralla” Monografias del Instituto de Estudios Pirenaicos. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Zaragoza.
  6. Thomas Casajuana, JM. (2000).- “La dècada 'pre-GES' vista per un dels seus protagonistes”. Sota Terra (8): 4-7. GES – CM Barcelonès
  7. Vega, Josep de la. (1981).-”Aplec de documents arqueològics de les coves del Montsec i llur projecció a les comarques i serres properes”. Mediterrània (12): 1-359.
  • Coordenades fotos i situació extretes del blog 'Espeleobloc', post del dia 26-9-2012.

Copyright © Espeleoworld 2023.