Cova de Roquerols

Petita cova d'interès arqueològic a Seva (Osona)

La cova està formada per tres boques, una a tocar de l'altra. La boca principal és estreta, te forma d'arc gòtic de 60 cm d'alçada per 30 cm d'amplada. Dóna pas a la cambra principal, d'uns 4 metres de llarg per una amplada de l'ordre d'un metre i una alçada mitjana de 1,2 m, lloc on s'han trobat les restes arqueològiques (cova sepulcral?). A la paret esquerra de la cambra hi ha una mena de bloc desprès que deixa a la seva part superior una esquerda horitzontal impenetrable que comunica amb la galeria de la segona boca de la cavitat. El total de la cova assoleix els 10 m de recorregut
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Seva
  • Comarca: Osona
  • Unitat: Montseny, el
  • Recorregut: 10 metres
  • Desnivell: 0 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2020-09-11 10:03:49

Situació

Carregant mapa...


Prop de la urbanització El Muntanyà, al peu d'un cinglet que mira cap a la riera de l'Afrau i no gaire lluny del punt on conflueixen els termes municipals de Seva, El Brull i Aiguafreda. Del final del carrer del Cadí de la urbanització surt un corriol que va vorejant el camp de Roquerols, que deixarem ben aviat per seguir un camí a la dreta que s'endinsa al bosc i que ens conduirà al peu d'una torre elèctrica d'alta tensió. La cova es troba molt a prop, al peu del cinglet damunt el qual hi ha la torre elèctrica, però per arribar-hi haurem de fer un rodeig tot prenent un corriol que surt de l'esquerra de la torre i que va a buscar el caminet que ressegueix la línia del cingle per baix. Just quan veiem la torre damunt nostre, la cova es troba a uns 6 m de desnivell per sobre del caminet, ocultada per la vegetació. Total, uns 15 minuts de caminada.

Història

La cova va ser trobada el febrer de 1990 per David Vilasís i Marc Lassalle, de Seva, quan estaven fent un cens de ducs. En una posterior exploració amb un arqueòleg, hi varen trobar una mandíbula humana i fragments de ceràmica. Ja en 2013, en noves visites es varen trobar més ossos, entre ells ossos cranials i més fragments de ceràmica.
El coneixement de l'existència de la cavitat quedava limitada a l'àmbit arqueològic, essent desconeguda pels espeleòlegs. El mateix any 2013, Francesc Casanellas, d'Aiguafreda, facilità a Ferran Cardona dades no gaires precises sobre la ubicació de la cova, però no seria fins uns anys després quan finalment la va localitzar. L'any 2018, Francesc Casanellas publica el llibre d'autoedició “Restes prehistòriques d'Aiguafreda i el seu entorn”, on aporta les dades arqueològiques de la cova, que inclou fotografies de la mandíbula i els ossos trobats. De moment no s'han pogut datar les restes òssies, que son a l'Ajuntament d'Aiguafreda, excepte la mandíbula.

Topogràfics

topo 0: Cova de Roquerols

Fotos

foto 0: Cova de Roquerols
foto 1: Cova de Roquerols
foto 2: Cova de Roquerols
foto 3: Cova de Roquerols

Bibliografia

  • Totes les dades, topografia i fotografies han estat extretes del web: geb.cat (del Grup d'Espeleologia de Badalona). Apunt del dia 1-6-2020. Dades: Ferran Cardona (ECM Barcelonès) i Josep Cuenca (GE Badalona)

Copyright © Espeleoworld 2023.