Espeleo World

Cova de Mas Vilar

Petita cova de 24 m. de recorregut a Santa Maria de Miralles, (l'Anoia).


En el fons i zona superior d'una gran balma d'uns 15 metres d'ample per uns 6 metres d'alt es localitzen tres boques que per sengles conductes, de poca alçada, desemboquen en una àmplia sala d'uns 2 metres d'alt. Des del fons d'aquesta cambra, lleugerament remuntant, segueix una altra galeria de dimensions més reduïdes i que acaba tancant-se als pocs metres. En el centre d'aquesta galeria existeix una xemeneia que puja uns 3 metres.
Tota la cavitat, tant parets com sostre i sòl, presenten un emmascarament prou important de formes litogèniques.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Santa Maria de Miralles
 • Comarca: Anoia
 • Unitat: Anoia, l'
 • Recorregut: 24 metres
 • Desnivell: 10 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-10-22 12:32:49

Situació


En una petita cinglera d'una riera sense nom que baixa en direcció SE-NO des de la Plana de l'Apotecari i va a desguassar a la riera de Miralles, gairebé al davant del Mas Vilar (segons la toponímia oficial), Mas Vilà segons consta als escrits antics i en els rètols de la zona.
Sortint de la Munia per la pista que va paral·lela a la riera de Miralles, en el segon desviament a l’esquerra s’inicia la pista que puja fins a la Llacuna. Aquí es pot deixar el vehicle. Un indicador assenyala el camí a la cavitat. Primer és una pista molt desfeta que puja fort i acaba en una placeta. Per la dreta s’inicia un corriol que remunta el torrent i porta fins a la cova de Mas Vilar, situada al peu d’un petit cingle.

Història


De ben segur coneguda des de temps remots. El gener del 1951, en una visita a la Plana d'Ancosa per part de membres del GES – CMB, diuen haver explorat la Cova del Mas Milà, que possiblement és la mateixa que quatre anys més tard, l'abril del 1955 tornen a visitar i ja la citen com a Cova de Mas Vilà, encara que d'aquestes dues exploracions només queda constància al llibre d'activitats del GES.
La primera cita concreta que coneixem és l'aportada per membres de la SIS – CE Terrassa que la visiten i topografien l'agost del 1976. En alguns treballs arqueològics l'esmenten erròniament com si fos la Cova de Valldecerves i li atribueixen un patrimoni arqueològic que segurament correspon a aquesta última, encara que a la Cova de Mas Vilar sembla que també s'han fet excavacions.

Topos

topo Cova de Mas Vilar

Media

foto Cova de Mas Vilarfoto Cova de Mas Vilarfoto Cova de Mas Vilarfoto Cova de Mas Vilar

Biblio

 1. Badiella,E.; Fustagueras,J.; Indurain,J. (1977).- “Estudi geoespeleològic de les cavitats dels voltants del poble de La Llacuna” SIS (5): 53-65 /Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (11): 409-421. SIS – CET. Terrassa.
 • Revisió de coordenades i fotografies facilitades per Alfred Montserrat (ERE-CEC) (octubre 2016)